Älg.

Högt i tak ger låg skadenivå

Det är inte helt konfliktfritt när markägare och jägare ska komma överens om hur älgstammen ska förvaltas. Men, där samarbetet fungerar bra minskar också viltskadorna, visar exempel från Västerbotten.

Älgförvaltningsområdet Västerbotten sydvästra omfattar de tre kommunerna Åsele, Dorotea och Vilhelmina. I området finns, förutom den ordinarie älgstammen, även en del problem med vandringsälg från fjällen. Trots det har viltskadorna minskat successivt sedan den nya älgförvaltningslagen kom 2012.

- Vi har en bra grupp, bra stämning och vi resonerar oss fram. Vi visar förståelse för varandra och då är det lättare att komma överens, berättar Urban Ekskär från SCA som är ordförande.

Lägsta skadenivån i norr

Området har tidigare haft höga skadenivåer men sedan några år är alltså älgstammen på väg ner i antal. Årets Äbinrapporter visade på bara 3 procents viltskador, vilket är det lägsta i norra delen av landet.

- Nu gäller det att fortsatt hålla stammen på en låg nivå, fortsätter Urban som menar att enstaka års resultat bara är en trend, långsiktigt arbete är det viktiga.

Vad är då nyckeln till att det fungerar så bra?

Enligt Urban är det högt i tak i Västerbotten sydvästra och ingen går från ett möte utan att ha fått säga sitt.

- Jägarna här förstår problemen, vilket är en stor del i det hela. Vi måste börja förstå och acceptera att markerna inte orkar bära den älgstam vi har idag. Det är svårt för vi har vant oss vid att skjuta en älg varje gång vi är ute, men det där är inte hållbart i längden, fortsätter han.

Så får ni ett bra samarbete

Urbans tre tips för bra samarbete inom älgförvaltningsgruppen är:

  • Sätt er in i skadenivån för att förstå hur allvarligt läget är i erat område.
  • Titta på virket, hur ser det ut? Viltskador påverkar inte bara tillväxten utan även kvalitén på virket.
  • Ha en ständig dialog och satsa mycket på information och utbildning.

//Maria Hedlund

  • Senast uppdaterad: 2017-09-20