Bäckravin. Foto: Michael Ekstrand

Hänsyn till miljö, kulturmiljö och fridlysta arter

I samband med olika skogliga åtgärder som röjning, gallring eller föryngringsavverkning är det viktigt att du tar hänsyn till den biologiska mångfalden, kulturmiljön och friluftslivet. På de här sidorna kan du läsa mer om hänsyn.


Hänsyn till miljön  

I samband med olika skogliga åtgärder som röjning, gallring eller föryngringsavverkning är det viktigt att du tar hänsyn till den biologiska mångfalden, kulturmiljön och friluftslivet.


Hänsyn till fridlysta arter  

Alla vilda fåglar samt vissa utpekade växter och djur är fridlysta genom artskyddsförordningen. Det innebär att det är förbjudet att på olika sätt skada eller störa dem. Den fridlysta artens skydd har olika omfattning beroende på vilken art det handlar om.


Vägledningar och kunskapsstöd artskydd  

Här hittar du vägledningar och kunskapsstöd för hänsyn vid skogsbruksåtgärder till specifika arter fridlysta inom artskyddsförordningen.


Fornlämningar och andra kulturmiljövärden – ditt ansvar som markägare  

Kulturlämningar är spår efter människors verksamhet från stenålder till nutid. De visar hur människorna levde och brukade landskapet och skogen.


Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar - tänk på detta  

Enligt kulturmiljölagen har alla ett ansvar för att kulturmiljöer inte skadas. Markera därför noga var dina fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar finns när du beställer skogsbrukstjänster.


  • Senast uppdaterad: 2024-10-10