Avverkning för ändrad markanvändning
Även om du ska avverka skogen för annat ändamål än virkesproduktion behöver du i de flesta fall anmäla det till oss innan du börjar avverka. Det kan exempelvis gälla avverkning för att anlägga en väg, skapa tomtmark eller göra om ett område till åker eller betesmark. Om den planerade åtgärden redan har godkänts av annan myndighet behöver du däremot inte anmäla till oss.
Vid avverkning för ändrad markanvändning
Om skogsmark ska avverkas för att användas till annat än virkesproduktion och arealen är 0,5 hektar eller större ska du anmäla avverkningen till Skogsstyrelsen.
Om det rör sig om ädellövskog eller fjällnära skog behöver du istället göra en ansökan om tillstånd till avverkning. Då finns inte heller någon nedre arealgräns för när tillstånd krävs.
Ofta behöver exploaterande åtgärder, som innebär avverkning av skog, föregås av anmälan eller ansökan enligt någon annan lagstiftning. Om åtgärden godkänts av en annan myndighet behöver du inte skicka in en anmälan till Skogsstyrelsen.
Anmälan behöver inte heller göras för avverkning för annat ändamål än virkesproduktion om avverkningen är i enlighet med detaljplan eller inom försvarets områden.
Om det rör sig om ädellövskog eller fjällnära skog behöver du däremot göra en ansökan om tillstånd även om åtgärden har godkänts av en annan myndighet, och även om avverkningen är i enlighet med detaljplan eller avverkningen sker inom försvarets områden.
I din anmälan eller ansökan ska du berätta vilket nytt ändamål du har med skogsmarken. Det styr hur vi hanterar din anmälan eller ansökan. Vissa åtgärder hanteras främst av andra myndigheter och vi skickar i så fall vidare din anmälan eller ansökan till dem.
- betesmark - hanteras av länsstyrelsen
- tomtmark - hanteras oftast av länsstyrelsen
- skogsbilväg - hanteras av Skogsstyrelsen
- annan bilväg - hanteras oftast av länsstyrelsen
- annat beskrivet ändamål - hanteras beroende av ändamål.
Skicka in anmälan sex veckor innan avverkning
Du måste skicka in din anmälan senast sex veckor innan du påbörjar avverkningen. Sex veckor är den tid vi på Skogsstyrelsen har för att kontrollera om det finns något som behöver skyddas inom området och att du följer reglerna i skogsvårdslagstiftningen.
Om du gör en ansökan om avverkning i fjällnära skog eller ädellövskog finns ingen sexveckorsgräns. Du behöver då istället invänta Skogsstyrelsens beslut i ärendet.
Samråd enligt miljöbalken
En anmälan för avverkning enligt skogsvårdslagen gäller även som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Du behöver därför inte söka samråd separat när du gör en anmälan om avverkning.
Vad behöver planeras i förväg?
Avgränsning av areal
Säkerställer att avverkningen sker på rätt ställe. Det är särskilt viktigt med tydlig märkning (snitsling) om beståndsgränserna är otydliga.
Uttag av skogsbränsle
Om du ska ta ut grot eller stubbar i samband med avverkningen behöver du ha en plan och beskriva hur du ska begränsa miljöpåverkan. Uttag av skogsbränsle ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan åtgärden påbörjas.
Skyddsdikning
Om du ska skyddsdika i samband med avverkningen behöver du ha en plan och beskriva hur du ska begränsa miljöpåverkan. Skyddsdikningen ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan den påbörjas.
Hänsyn av olika slag
En bra planering anger tydligt i terrängen och i traktdirektiv var hänsynskrävande biotoper och naturvärdesträd finns och var hänsyn ska tas till exempelvis vatten, fornlämningar, känsliga arter, rennäring och värdefulla kulturlämningar. När du anmäler åtgärden till Skogsstyrelsen bör det framgå tydligt av anmälan hur du har planerat att ta hänsyn vid avverkningen.
Avverkningens utförande
Denna planering görs ofta av det virkesköpande företaget som sköter själva avverkningen. Där ingår bland annat placering av avlägg, dragning av basvägar, eventuellt behov av markförstärkning på grund av dålig bärighet och när på året avverkningen ska göras.
Kräv ett professionellt genomförande
Diskutera gärna utförandet före avverkningen. Oavsett vem som avverkar bör du ställa krav på ett professionellt och kunnigt genomförande så att din skog och mark behandlas på det sätt som du önskar. Även om avverkningen utförs av någon annan är det du som ägare till marken som har det slutliga ansvaret för att följa reglerna.
Skogsskötselserien - Kapitel 20 slutavverkning
Du behöver känna din skog och ta miljöhänsyn
I samband med föryngringsavverkning är det viktigt att du tar hänsyn till den biologiska mångfalden, kulturmiljön, rennäringen och friluftslivet. Du behöver också känna till vilka arter som finns i din skog och vad reglerna i artskyddet säger om dem.
Vägledningar och kunskapsstöd artskydd
Regler skogsbruk – rennäring inför avverkning