Avverkning i ädellövskog
I ädellövskog får du inte avverka utan Skogsstyrelsens tillstånd. Även vissa trädbestånd på betesmark räknas som ädellövskog.
Ädellövskog är ett bestånd som till minst 70 procent utgörs av lövträd och av ädla lövträd till minst 50 procent och vars areal är minst ett halvt hektar. Även vissa trädbestånd på betesmark räknas som ädellövskog. Med ädla lövträd avses alm, ask, avenbok, bok, ek, fågelbär, lind och lönn.
Du behöver ha tillstånd för att få avverka
I ädellövskog får du inte avverka utan Skogsstyrelsens tillstånd . Det gäller även om avverkningsytan är mindre än 0,5 hektar. Tillstånd behövs både vid föryngringsavverkning och vid avverkning för annat ändamål än virkesproduktion. Tillstånd behövs däremot inte för röjning och gallring som främjar skogens utveckling.
Efter föryngringsavverkning ska ny ädellövskog anläggas inom området. Skogsstyrelsen får medge undantag från denna regel om det finns särskilda skäl. I ett sådant fall får villkor ställas att ny ädellövskog ska anläggas på ett annat ställe inom brukningsenheten. Ansökan ska göras av dig som skogsägare eller ditt ombud.
Du får inte börja avverka din skog förrän du fått ett tillstånd för avverkningen.
Samråd enligt miljöbalken
En ansökan om tillstånd för avverkning enligt skogsvårdslagen gäller även som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Du behöver därför inte söka samråd separat.
Du behöver känna din skog och ta miljöhänsyn
I samband med föryngringsavverkning är det viktigt att du tar hänsyn till den biologiska mångfalden, kulturmiljön och friluftslivet. Du behöver också känna till vilka arter som finns i din skog och vad reglerna i artskyddet säger om dem.
Vägledningar och kunskapsstöd artskydd