Mineraljord som kommer fram efter markberedning. Foto: Camilla Zilo

Markberedning

När du markbereder förbättrar du plantornas möjligheter att överleva och växa. Markberedningen underlättar också själva planteringsarbetet.

På en övervägande del av landets hyggesareal genomför man markberedning. Syftet är att skapa en bra växtplats för de plantor och frön som ska bli till ny skog.

Harvning – vanligaste metoden

Den vanligaste markberedningsmetoden är harvning. Andra metoder är fläckupptagning och högläggning. Resultatet av markberedning kan variera mycket eftersom det finns flera typer av utrustningar som dessutom kan ställas in på olika sätt. Markberedning för hand är ovanligt. Det är ett tungt och tidsödande arbete och ger nästan alltid sämre resultat än maskinell markberedning.

Med markberedning får du följande fördelar:

  • Plantornas rötter får en säkrare vattenförsörjning, vilket minskar risken för plantdöd på grund av torka.
  • Konkurrensen från hyggesvegetation som gräs och örter blir mindre under de första viktiga åren för de nya plantorna.
  • Färre plantor riskerar att skadas eller dödas av snytbagge.
  • Planteringspunkterna blir något varmare, vilket gynnar planttillväxt och minskar risken för frostskador.

Markberedning rekommenderas för att snabbt och säkert få upp ny skog från frö eller genom plantering. Det är viktigt att anpassa utförandet efter variationen i markförhållanden och vilken typ av frön eller plantor du tänker använda. Dessutom krävs särskild hänsyn till natur- och kulturmiljö och renskötsel.

Plantering

Vid plantering är det särskilt värdefullt att få till en bra miljö för plantornas rötter. Det innebär säker vattenförsörjning och god näringstillgång och leder till snabb och säker etablering.

Sådd och naturlig föryngring

Vid sådd och naturlig föryngring är möjligheterna för fröet att gro och groddplantan att överleva det viktigaste. En grund markberedning som ger en plan yta med bar mineraljord är bra miljö för vattenupptag och rotfäste. I gropar kan fröet dränkas och om markberedningen är djup hamnar fröet i rostjord med ökad risk för uppfrysning.

Här bör du undvika markberedning eller anpassa markberedningen

På vissa speciella marker som torra lavhedar och vid grönrisplantering ska du inte markbereda.

I många fall ska fuktiga marker inte markberedas. Där kommer normalt rikligt med naturlig föryngring (av främst löv). På fuktiga marker finns ofta särskilda naturvärden och där kan dessutom markstörningar leda till stora miljöskador på grund av att skadliga ämnen leds ut i vattendrag.  

På delar av hyggen där plantor riskerar att bli stående i vatten under längre tid, eller där det är frostrisk, är det extra viktigt med upphöjda planteringspunkter. Du kan få högläggning gjord med dragen högläggare eller, vid svårare markförhållanden, med grävmaskin som har särskilt högläggningsaggregat eller grävskopa.

Markberedning med grävmaskin är dyrare än att använda dragen markberedare. Det kan dock vara bättre att ta en något högre kostnad för en väl utförd markberedning än att riskera att behöva plantera om eller göra en omfattande hjälpplantering.

Markbered med hänsyn

Markberedning kan orsaka betydande skador på natur- och kulturmiljövärden. Dessutom upplevs markberedning av många som förfulande och framkomligheten försämras nästan alltid. Det är därför viktigt att du planerar och genomför åtgärden väl. Kom ihåg följande:

  • Harvning påverkar en betydligt större andel av marken än högläggning och fläckupptagning. Välj därför gärna någon av de senare metoderna om de bedöms biologiskt lämpliga på det aktuella hygget.
  • Lämna alltid en markberedningsfri zon nära vattenmiljöer. Det är särskilt viktigt att välja rätt metod och teknik i områden med kraftig lutning eller finkorniga jordarter.
  • Om du ska markbereda i närheten av en fornlämning är du skyldig att samråda med länsstyrelsen. För övriga kulturhistoriskt värdefulla lämningar bör du samråda med Skogsstyrelsen.
  • Det är mycket viktigt att uppgifterna om forn- och kulturlämningar är tydliga och når maskinföraren.
  • I renskötselområdet, på marker med marklav, bör du använda metoder som har liten areell påverkan för att minimera skador på renbetet.

Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar - tänk på detta

Körskador vid markberedning

Beställ markberedning i god tid

Du kan markbereda när som helst under året, förutom när marken är frusen. Du bör beställa markberedning i god tid, till exempel i samband med avtal om föryngringsavverkning men senast året innan den ska utföras. Det är viktigt att du anpassar tidpunkten för markberedningen efter den föryngringsmetod du valt.

Markberedning är en "färskvara" som snabbt växer igen på de flesta marktyper, särskilt om det är bördigt.

Hyggesrensning

Hyggesrensning ingår som en åtgärd vid trakthyggesbruk när redan etablerade småträd och buskar försvårar anläggning av ett nytt bestånd genom skogsodling eller naturlig föryngring under fröträd. Är underväxten tät kan den också hindra avverkning och markberedning.

Hyggesrensning kan du göra före, under eller efter föryngringsavverkningen. Hyggesrensning som du gör före föryngringsavverkning kallas ibland förrensning eller underröjning. Arbetet görs vanligen med röjsåg.

Tall- och granplantor upp till cirka en meters höjd kan du normalt lämna för att ingå i det nya beståndet. Finns det redan en fullgod självsådd av plantor efter avverkning går det att bygga hela eller delar av det nya beståndet på den.

Hyggesrensning är särskilt motiverat vid anläggning av tallbestånd med hjälp av sådd eller naturlig föryngring. Är planen däremot att plantera gran finns sällan anledning att hyggesrensa av konkurrensskäl. Då kan oönskade stammar lika gärna tas bort i samband med kommande ungskogsröjning. 

Hyggesrensa inte allt

Många träd och buskar har liten effekt på föryngringen men stor miljönytta. Exempel på trädslag som du inte bör hyggesrensa bort är rönn, en och sälg.

Hyggesrensa inte i kantzoner och hänsynsytor som du ska lämna vid föryngringsavverkningen. Tar du bort dem minskar deras naturvärde, helt i onödan.

I terrängens svackor och låglänta partier kan det vara klokt att avstå från hyggesrensning och tillvarata de förväxande stammarnas förmåga att begränsa frost och vattenöverskott. Obetänksam hyggesrensning kan förstöra möjligheten att skapa mer variationsrika skogar.

Tidpunkt för markberedning

När på året du ska markbereda beror till stor del på vilken föryngringsmetod du har valt.

Plantering

Det är lämpligt att du markbereder på hösten om du ska plantera kommande vår. Då hinner marken "ligga till sig" och andra växter hinner inte etablera sig i markberedningen före plantan. På ståndorter där det är lämpligt att plantera i ren mineraljord kan du plantera direkt efter att du har markberett.

Markberedningsresultatet blir bättre om du har skördat grenar och toppar, så kallat grot, än om avverkningsresterna ligger kvar på hygget. Grotskörd innebär ofta att du kan markbereda och plantera ett år tidigare än om du inte grotskördat.

Sådd

Vid maskinell sådd gör du markberedning och själva sådden samtidigt. Ska du så manuellt ska du göra det snarast efter markberedning. Annars gör regn och upptorkning att markberedningen får en hård skorpa och fröet får svårare att gro. Väntar du ännu längre med sådden kan hyggesvegetationen bli besvärlig för groddplantorna.

Naturlig föryngring

Vid naturlig föryngring är det viktigt att markbereda när fröträden har börjat producera lite större mängder frö. Det innebär att du bör vänta två till tre år efter föryngringsavverkning. Då har fröträden börjat öka sin fröproduktion efter att de friställts.

  • Senast uppdaterad: 2024-08-01