Att sköta ädellövskog
Ädla lövträd är trädarter av alm, ask, bok, avenbok, ek, fågelbär, lind och lönn. Du måste ha tillstånd från Skogsstyrelsen för att avverka ädellövskog.
Enligt skogsvårdslagen finns det två typer av ädellövskog. Det man vanligen benämner ädellövskog är skogsbestånd på minst ett halvt hektar där 70 procent är lövträd och minst 50 procent är ädla lövträd. Dessutom kan betesmarker med ädla lövträd också utgöra ädellövskog. Dessa ska då vara minst ett hektar och utöver ädellövskog ska det finnas minst tio ädla lövträd per hektar som är mer än 30 centimeter i diameter i brösthöjd.
Du behöver tillstånd för att avverka
Reglerna kring ädellövskog har sin grund i att arealen ädellövskog inte ska minska. Detta är till stor del av naturvårdsskäl samt för rekreation och landskapsestetiska skäl. Kortfattat innebär det att du måste ansöka om tillstånd hos Skogsstyrelsen för att få slutavverka ädellövskog eller för att omföra ädellövskog till annan markanvändning.
Sök ekonomiskt stöd för ädellövskogsbruk
Du måste också se till att ny ädellövskog kommer upp efter avverkning. För att till viss del kompensera för ökade kostnader för föryngring och skogsvård kan du få statliga stöd. Du söker stöden hos Skogsstyrelsen.
Var finns ädellövskogen?
Det finns drygt 220 000 hektar skogsmark som kan klassas som ädellövskog enligt skogsvårdslagens mening. Detta är knappt en procent av Sveriges produktiva skogsmarksareal. Drygt hälften av denna mark finns i Blekinge, Halland och Skåne.
Ungefär 80 procent av ädellövskogen ägs av privata skogsägare, resterande del ägs av staten och av andra allmänna ägare samt skogsbolag.
Ädellöv är viktigt för den biologiska mångfalden
Ädellövskog och blandskog med inslag av ädellövträd innehåller stora biologiska värden. En stor andel av Sveriges rödlistade arter knutna till skogsmiljöer finns i skog med inslag av ädellövträd.
En orsak till att ädellövträden har så stor betydelse för den biologiska mångfalden är att de kan bli riktigt gamla och grova. Det är en relativt liten del av den totala ädellövskogen som kan sägas vara riktigt värdefull med ett mycket stort antal arter. Detta är vanligtvis skogar med en lång kontinuitet av ädla lövträd.
Film - Gynna naturvärdena i din ekskog
Tips på aktiv naturvård i din ekskog. Filmen är 2 minuter och 43 sekunder lång.