Avskogningsförordningen
Avskogningsförordningen (EUDR) ska förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen.
Skogsstyrelsen är behörig myndighet som kontrollerar att förordningens bestämmelser följs.
EUDR börjar tillämpas 30 december 2025
Det formella beslutet har nu fattats om att tillämpningen av avskogningsförordningen skjuts upp ett år, till 30 december 2025.
Syftet med ett flytta fram datum för tillämpningen är att ge mer tid till förberedelser för alla berörda parter och på så sätt få ett korrekt och effektivt genomförande. Flera parter har uttryckt en oro för att deras beredskap inte är tillräcklig med den snäva tidplanen.
Förordning om tillämpningsdatum (eur-lex.europa.eu)
Vägledning från kommissionen
Den 13 november publicerade EU-kommissionen vägledningen om förordningen om avskogningsfria produkter på alla EU-språk.
Kommissionens vägledning på svenska (eur-lex-europa.eu)
Produkter som omfattas
Produkterna som omfattas är de som innehåller, har utfodrats med eller har producerats med användning av relevanta råvaror: nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä.
Produkter som omfattas av avskogningsförordningen får inte ha orsakat avskogning eller skogsförstörelse efter den 31 december 2020. Det innebär bland annat att en råvara som kommer från mark som avskogats efter 31 december 2020 inte får släppas på EU:s inre marknad efter den 30 december 2025.
Vem berörs?
Den som producerar, importerar eller handlar med relevanta produkter på EU:s inre marknad eller exporterar dessa produkter från unionen berörs av reglerna i förordningen.
Råvaror och produkter som omfattas av förordningen får inte importeras, tillhandahållas på marknaden och exporteras om inte följande krav är uppfyllda
- De är avskogningsfria
- De har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet
- De omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota)
Datum att ha koll på
För stora och medelstora företag samt för små företag och mikroföretag etablerade år 2021 eller senare gäller bestämmelserna i förordningen från och med den 30 december 2025.
För små företag och mikroföretag som etablerats innan år 2021 gäller förordningen från och med den 30 juni 2026.
Undantag för stora och medelstora företag
För stora och medelstora företag nedströms i en leveranskedja finns ett undantag. Om det uppströms i leveranskedjan finns ett litet företag eller ett mikroföretag gäller förordningen även för det stora eller det medelstora företaget först från och med den 30 juni 2026 för de produkter som det stora företaget handlar av det mindre företaget.
Det beror på att det i de fallen inte finns några geolokaliseringspunkter att hänvisa till och det går därför inte att lämna in en förklaring om tillbörlig aktsamhet. Det stora eller medelstora företaget behöver dock kunna visa att varan släpptes ut på marknaden under första halvåret 2026.
Exempel: För ett stort slakteri som köper nötkreatur från lantbrukare som klassas som små företag eller mikroföretag och som var etablerade före 2021 gäller förordningen från och med den 30 juni 2026.
Träbaserade produkter
För företag som använder träbaserade produkter, som tidigare har omfattats av timmerförordningen, i sin verksamhet gäller förordningen från och med den 30 december 2025 oavsett företagets storlek och när det etablerades.
Mikroföretag, små företag, medelstora företag
Så här definieras mikroföretag, små företag och medelstora företag i direktiv 2013/34/EU. Endast ett av tre gränsvärden får överskridas på balansdagen.
Mikro
- Balansomslutning: 450 000 EUR
- Nettoomsättning: 900 000 EUR
- Antal anställda: 10
Små företag
- Balansomslutning: 5 miljoner EUR
- Nettoomsättning: 10 miljoner EUR
- Antal anställda: 50
Medelstora företag
- Balansomslutning: 25 miljoner EUR
- Nettoomsättning: 50 miljoner EUR
- Antal anställda: 250
Small and medium-sized enterprises (ec.europa.eu)
Vad är avskogningsförordningen?
Avskogningsförordningen är ett initiativ inom EU:s gröna giv. Syftet med förordningen är att minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över, och på så sätt bidra till en minskning av den globala avskogningen. Syftet är också att minska unionens bidrag till utsläpp av växthusgaser och global förlust av biologisk mångfald.
Den största orsaken till avskogning är att mer skogsmark tas i anspråk som jordbruksmark. Världens växande befolkning och ökande efterfrågan på jordbruksprodukter, särskilt av animaliskt ursprung, förväntas leda till ökad efterfrågan på jordbruksmark och ytterligare avskogning, samtidigt som förändringar i klimatet påverkar livsmedelsproduktionen.