Förklaring om tillbörlig aktsamhet i Traces

Som verksamhetsutövare eller stor handlare kan du behöva lämna in en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) innan du importerar, exporterar eller tillhandahåller en produkt på marknaden.

Förklaringen lämnas in i EU:s informationssystem Traces. Detta kan du antingen göra direkt i systemet eller genom att använda det API som EU-kommissionen tillhandahåller.

Du behöver registrera ditt företag en gång i systemet. Då anger du namn, adress och kontaktuppgifter till företaget. Är du importör eller exportör behöver du också ange företagets Eori-nummer. Om du använder ett ombud behöver du inte registrera dig. Då räcker det att ombudet registrerar sig i Traces.

Genom förklaringen intygar du att tillbörlig aktsamhet har visats och att ingen eller endast en försumbar risk har konstaterats för att produkterna inte är avskogningsfria och inte har producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet.

Förklaringen ska innehålla följande uppgifter:

Produktens

  • HS-nummer
  • Handelsnamn
  • Vetenskapliga namn (gäller träprodukter)
  • Kvantitet (vikt, volym eller antal enheter)
  • Produktionsland, samt
  • Geolokalisering som visar var råvarorna som ingår i produkten har producerats.

En förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) blir normalt sett giltig inom 24 timmar efter att du har lämnat in den i systemet. Om fotan omfattas av ett riskkriterium som finns inlagt i systemet (Traces), till exempel land eller varukod, så flaggas fotan. Det kan då dröja upp till 24 timmar innan fotan blir giltig. Du kan dra tillbaka eller ändra en fota inom 72 timmar efter att den har blivit giltig. Det gäller under förutsättning att referensnumret inte har använts i en tulldeklaration eller refererats till i en annan fota.

Vem behöver lämna in en förklaring om tillbörlig aktsamhet?

  • Alla som importerar produkter som omfattas av förordningen från länder utanför EU
  • Stora företag som exporterar produkter som omfattas av förordningen till länder utanför EU
  • Stora företag som producerar produkter inom EU som omfattas av förordningen
  • Stora företag som säljer produkter inom EU som omfattas av förordningen
  • Alla som producerar och säljer någon av de relevanta råvarorna inom EU, för svensk del innebär det den som
    - föder upp och säljer nötkreatur i första led,
    - själv avverkar och säljer virket
    - köper stående skog som ska avverkas

Begränsningar för fota

Det finns några begränsningar av vad en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) maximalt kan omfatta.

Maximalt antal referensnummer från tidigare inlämnade fotor som man kan hänvisa till: 2000 (dessa kan importeras via en CVS-fil).

Maximalt antal:

  • rader med produkter: 100
  • vetenskapliga namn: 500
  • rader för produktionsplatser per produkt: 1 000 (en rad kan innehålla flera geolokaliseringar)
  • rader för produktionsplatser per fota: 10 000, samt
  • maximal datamängd per fota: 25 Mb

Ett företag som lämnar in en fota kan välja om den vill visa eller dölja geolokaliseringen för företag som finns längre ner i leveranskedjan. Om geolokaliseringen döljs innebär det att även information om producenter döljs. Det enda som syns är produktionslandet.

Referensnummer och verifikationsnummer

När du har lämnat in en fota och den hamnar i status tillgänglig (available) får du tillbaka ett referensnummer och ett verifikationsnummer från Traces. Du har också möjlighet att skapa ett internt referensnummer som du kan använda i dina egna system. Referensnumret från Traces behöver du ange på tulldeklarationen vid import och export. Tullverket kommer validera att referensnumret finns på tulldeklarationen. Du kan ange samma referensnummer på flera tulldeklarationer och du kan ange flera referensnummer på en tulldeklaration. Det är möjligt att använda samma referensnummer på tulldeklarationer till flera olika EU-länder.

Referensnumret ska följa med den relevanta produkten genom leveranskedjan, men för att en nedströms aktör ska kunna få ta del av information i en befintlig förklaring och kunna referera till den i EU:s informationssystem behövs både referensnummer och verifikationsnummer.

Varukoder och handelsnamn

De varukoder och handelsnamn som är lämpliga att använda för den som avverkar skog i Sverige är 4403 och 4401 samt rundvirke och bränsleråvaror.

Traces har öppnat

Från och med den 4 december 2024 kan du lämna in förklaringar om tillbörlig aktsamhet (fotor) i Traces. Först måste du registrera dig och ditt företag.

 Traces (eudr.webcloud.ec.europa.eu) 

Skogsstyrelsens manual till Traces på svenska (pdf)

Övningsversion av Traces

I övningsversionen av Traces kan du både registrera dig och ditt företag och lämna in förklaringar om tillbörlig aktsamhet (fotor). Du kan använda manualen ovan, men tänk på att använda rätt länk så att du kommer in i övningsversionen.

 Traces övningsversion (acceptance.eudr.webcloud.ec.europa.eu)

Instruktionsfilmer om Traces och utbildning

EU-kommissionen har publicerat filmer om systemet och tagit fram en användarmanual som även finns på svenska. Den första filmen visar hur du söker upp en tidigare inlämnad förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) och kopierar den. Den andra filmen visar hur du registrerar en ny fota. Det finns också möjlighet att anmäla sig till utbildningstillfällen.

  Instruktionsfilmer och manual om Traces (green-business.ec.europa.eu)

API för verksamhetsutövare

EU-kommissionen har tagit fram ett API för att verksamhetsutövare ska kunna föra över information från sina befintliga IT-system till kommissionens informationssystem och ta emot information från informationssystemet. Den tekniska specifikationen för API:et finns på EU-kommissionens webbplats. Där finns också information om hur du kan testa API:et.

Informationssystem - Europeiska kommissionen (green-business.ec.europa.eu)

Testa att skicka in GeoJSON-filer

Du kan även testa att skicka in GeoJSON-filer.

 Information från kommissionen om test av GeoJSON-filer.

  • Senast uppdaterad: 2025-01-13