Vem berörs av avskogningsförordningen?

Om ditt företag handlar med produkter som omfattas av avskogningsförordningen ska företaget leva upp till de krav som ställs i förordningen.

Om ditt företag importerar, exporterar eller handlar med nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä, omfattas företaget av förordningen. Företaget kan vara verksamhetsutövare för vissa produkter och handlare för andra produkter. 

Verksamhetsutövare

Du räknas som verksamhetsutövare och ska uppfylla kraven i avskogningsförordningen om du

  • importerar produkter som omfattas av avskogningsförordningen från länder utanför EU
  • exporterar produkter som omfattas av avskogningsförordningen till länder utanför EU

Du räknas också som verksamhetsutövare om du producerar produkter inom EU som omfattas av förordningen, till exempel:

  • förädlar relevanta råvaror till relevanta produkter
  • är nötköttsproducent
  • är skogsägare som själv avverkar och säljer ditt virke
  • är köpare av stående skog som ska avverkas
  • säljer produkter som omfattas av avskogningsförordningen och ditt företag är ett stort företag

Handlare

Om du säljer produkter som omfattas av avskogningsförordningen och produkten eller råvaran till produkten redan finns på EU:s marknad räknas du som handlare enligt förordningen. Om ditt företag är ett litet eller medelstort företag måste du spara följande information om produkten:

  • referensnummer för de förklaringar om tillbörlig aktsamhet som produkten omfattas av,
  • vem du har köpt produkterna av och
  • vem du har sålt produkterna till

Om du säljer direkt till en konsument behöver du inte spara uppgifterna om vem du har sålt produkterna till.

Virkesköpande företag

Du som köper virke som avverkas i Sverige kommer att behöva följa bestämmelserna i avskogningsförordningen från och med den 30 december 2025.

Virke och trävaror som kommer från avverkningar som påbörjas efter den 30 december 2025 omfattas av avskogningsförordningen.

För virke som har avverkats före den 30 december 2025 gäller timmerförordningen.

Vad innebär det?

Avskogningsförordningen innebär att du måste kunna visa att din avverkning inte har orsakat avskogning eller skogsförstörelse.

Med skogsförstörelse menas omvandling av

  • urskog eller naturligt föryngrad skog till skogsplantager eller till annan träd- och buskmark eller
  • urskog till planterad skog.

Med avskogning menas omvandling av

  • skog till jordbruksanvändning, oberoende av om omvandlingen är orsakad av människan eller inte. 

Vilka krav ställs?

Dessutom finns det krav i avskogningsförordningen på att du ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet. Du ska också lämna in en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) i EU:s informationssystem Traces innan skogen avverkas. Det är möjligt att anlita ett ombud för att lämna in förklaringen om tillbörlig aktsamhet.

Svenskt lantbruk

Det finns regler i avskogningsförordningen som kan påverka lantbruket.

Nötkreatur

Nötkreatur och produkter från nötkreatur får inte säljas om de har betat på mark som har avskogats 2021 eller senare. Det gäller nötkreatur som föds efter att förordningen har börjat tillämpas.

Innan ett nötkreatur byter ägare för första gången behöver en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) lämnas in i Traces. Referensnumret från Traces ska lämnas till företaget som köper nötkreaturet. En fota kan omfatta flera nötkreatur. 

 Förklaring om tillbörlig aktsamhet 

Om ett nötkreatur byter ägare ytterligare en eller flera gånger behöver inga nya förklaringar om tillbörlig aktsamhet lämnas in. Referensnumret från första försäljningen behöver dock lämnas vidare till nästa företag som köper nötkreaturet.

Nybyggnation av anläggningar för nötkreatur

Det är inte tillåtet att sälja virket från en skog där man planerar att bygga en anläggning för nötkreatur. Det är inte heller tillåtet att sälja nötkreatur från en anläggning som byggs där det tidigare var skog. 

Omläggning till åkermark

Det är inte tillåtet att sälja virket från en omläggning till åkermark. Grödorna som odlas på åkermarken är tillåtna att sälja eller använda som foder så länge det inte är sojabönor som odlas.

Omläggning till ängs- eller betesmark

Virke från en avverkning inför en omläggning till ängs- eller betesmark och nötkreatur som vistats på betesmarken är endast tillåtet att sälja om betesmarken ingår i ett nationellt eller regionalt program för restaurering eller om restaurering krävs genom en förvaltnings-, bevarande- eller restaureringsplan.  

Skogsstyrelsen bedömer att virke och nötkreatur från mark som återställs eller restaureras till betesmark genom en av länsstyrelsen, annan myndighet eller kommun hanterad restaureringsåtgärd är tillåtet att sälja. En anmälan om omläggning från skogsmark till betesmark som lämnas till Skogsstyrelsen är inte en sådan restaureringsåtgärd i sig.

  • Senast uppdaterad: 2025-01-15