Skogliga åtgärder som kräver samråd
En skoglig åtgärd eller verksamhet som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön ska anmälas för samråd till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan den påbörjas. Ett samråd anmäls som regel automatiskt i samband med avverkningsanmälan eller i en ansökan om avverkning.
I miljöbalken finns den grundläggande skyldigheten att anmäla samråd för åtgärder som väsentligt kan ändra naturmiljön. Specifika åtgärder som alltid ska anmälas för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken anges i Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2013:3). De åtgärder som alltid ska anmälas för samråd enligt föreskrifterna är:
- viss dikesrensning
- maskinell skogsgödsling
- maskinell återföring av aska
- stubbskörd
- anläggande av skogsbilvägar – undantag finns
- anläggande av traktorvägar som innebär grävning och schaktning i större omfattning – undantag finns
- anläggande av basvägar över värdefulla våtmarker och värdefulla vattendrag
I föreskrifterna anges också att skogsbruksåtgärder i ett område som har mycket höga naturvärden, och har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna samt utgör eller kan förväntas utgöra livsmiljö för akut hotade, starkt hotade, sårbara eller nära hotade arter ska anmälas för samråd.
Utöver de åtgärder som räknas upp i föreskrifterna finns en grundläggande anmälningsskyldighet även för andra åtgärder som kan ändra naturmiljön väsentligt, till exempel:
- åtgärd som riskerar att vara förbjuden enligt artskyddsförordningen.
I Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2001:15) kan du få stöd i vad som bör bedömas som en väsentlig ändring av naturmiljön.
Allmänna råd om anmälan för samråd (naturvardsverket.se)
Uppgifter som ska finnas med i anmälan
I föreskrifterna anges vilka uppgifter som ska finnas med när du skickar in anmälan om samråd. Detta framgår också av de blanketter som finns för anmälan. Du kan även göra din anmälan om samråd via Mina sidor.
Anmälan för samråd ingår i avverkningsanmälan eller ansökan
I följande situationer behöver du inte anmäla samråd separat:
- Vid en anmälan om avverkning enligt skogsvårdslagen gäller anmälan även som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken.
- Vid en ansökan om tillstånd till avverkning enligt skogsvårdslagen gäller ansökan även som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken.
- Likaså gäller en anmälan för uttag av skogsbränsle eller skyddsdikning som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken.
Samråd med rennäringen enligt skogsvårdslagen
I skogsvårdslagen finns särskilda regler om samråd inom renskötselns året-runt-marker. Enligt Skogsstyrelsens föreskrifter till 20 § skogsvårdslagen ska skogsmarkens ägare bereda berörd sameby tillfälle till samråd innan föryngringsavverkning eller avverkning för byggande av skogsbilväg påbörjas inom renskötselns året-runt-marker.
Regler om skogsbruk inför avverkning vid rennäring
Så hanterar vi din anmälan för samråd
- Du får en bekräftelse från oss att din anmälan har kommit in. Om du har ett ombud kommer även ombudet att få en bekräftelse.
- Skogsstyrelsen bedömer om åtgärden ska tas upp till samråd. Det är viktigt att du i din anmälan noga beskriver de anpassningar och åtgärder du tänker göra för att förhindra eller begränsa skada på naturmiljön. Då hjälper du oss att förstå vilka anpassningar du tänker göra till naturmiljön, och det underlättar vår bedömning.
- Om vår bedömning är att de åtgärder som beskrivs, och hur de ska utföras, inte har någon påverkan eller en begränsad påverkan på naturmiljön, tar vi inte upp ärendet till samråd.
- Hör du ingenting från oss inom sex veckor kan du påbörja åtgärden på det sätt som du beskrivit i din anmälan.
Komplettering av ärendet
En anmälan för samråd kan i vissa fall behöva kompletteras med ytterligare uppgifter för att Skogsstyrelsen ska kunna bedöma vilken påverkan som åtgärden kan ha på naturmiljön och vilka försiktighetsåtgärder som i så fall behövs. Det kan till exempel gälla uppgifter om fridlysta arter eller om naturmiljön inom ett visst område.
Så fungerar ett samråd
Samrådet sker genom att Skogsstyrelsen antingen träffar markägare och ombud på plats i skogen eller ringer upp för att diskutera åtgärden per telefon. Vid samrådet får du möjlighet att beskriva de åtgärder för att begränsa eller förhindra skada på naturmiljön som du har planerat. Samtalet dokumenteras och markägaren, och i de fall det finns ett ombud, får skriftligen ta del av det som sades under samrådet.
Så avslutas ett samråd
En åtgärd som tagits upp för samråd, där markägare och Skogsstyrelsen haft en dialog, avslutas vanligtvis med ett beslut. I beslutet beskrivs vilka krav som ställs på hur åtgärden ska utformas för att minska skada på naturmiljön.