På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Avverkningsnivån i fjällnära skogar oförändrat sedan 2010
Avverkningsnivån i fjällnära skogar oförändrat sedan 2010
Nyhet -
04 november 2024
Avverkningen i fjällnära skogar har sedan 2010 legat relativt stabilt under 2 000 hektar per år och ökar inte, trots fler ansökningar. Det visar en analys som Skogsstyrelsen har gjort, bland annat med hjälp av satellitdatabilder.
Antalet ansökningar om att få avverka i fjällnära skogar har ökat sedan det stod klart att skogsägare som nekas avverka där har rätt till ersättning från staten. Mellan 2019 och 2020 ökade den areal som skogsägare ansökt om att få avverka från 3 022 hektar till 14 563 hektar. År 2023 landade den siffran på drygt 12 000 hektar.
Trots den kraftiga ökningen av ansökningar, avverkas det inte mer i fjällnära skogar. Det visar en analys som Skogsstyrelsen har gjort och som sträcker till från 2010 och framåt.
Analys av satellitbilder
Analysen är en så kallad skillnadsanalys där äldre satellitbilder har jämförts med nyare. Genom att jämföra bilder från olika tidpunkter kan man se vart det har avverkats och i vilken omfattning.
Skogsstyrelsens analys visar att antalet hektar som avverkats i fjällnära skogar har pendlat mellan cirka 1 000 och 2 000 hektar årligen sedan 2010 fram till 2023. Avverkningsnivån har varit tämligen stabil inom detta intervall under hela tidsperioden. Det bedöms idag finnas drygt 1,1 miljon hektar produktiv skogsmark i fjällnära skogar.
– Det förs just nu en debatt om omfattningen av avverkning i de här delarna av landet och som i alla frågor är det viktigt med fakta och tydliga definitioner. Vår analys visar att det är få som får klartecken att avverka i fjällnära skogar och avverkningstakten ökar inte, säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.
96 procent fick avslag
De allra flesta ansökningar om avverkning får avslag med hänsyn till natur- och kulturvärden men också till rennäringen. Under 2023 fick nästan 96 procent av den areal som ansökningarna omfattade avslag i Skogsstyrelsens prövningar.
Analysen sträcker sig tillbaka till 2010. För 2024 finns ännu inga siffror.
Presstjänst
Skogsstyrelsens presstjänst är tillgänglig för media vardagar 8 - 16.30
Den fjällnära skogen finns i landets nordvästra delar och består av skog som finns i fjällkedjan, nedanför trädgränsen. Gränsen för fjällnära skog fastställdes av regeringen i början av 1990-talet. Här finns naturmiljöer, kulturmiljöer och rennäring som man kan behöva ta hänsyn till vid avverkning och andra skogsbruksåtgärder. Till skillnad från avverkning i annan skog, behövs ett tillstånd från Skogsstyrelsen för att få avverka här.