På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Sedan den rekordstora angreppsvågen av granbarkborren nu klingat av, har Skogsstyrelsen beslutat att häva de särskilda bekämpningsområden som infördes i samband med utbrottet. Samtidigt förenklas lagstiftningen så att insatserna vid nya angrepp kan bli effektivare.
– Bekämpningsområdena beslutades i ett läge när vi hade enorma skadeangrepp av granbarkborre i södra och mellersta delarna av Sverige. Nu har populationen av insekten gått ner och vi ser inte längre behov av att ha särskilt utpekade områden där det ska vara hårdare krav än i andra områden på att ta hand om nedblåsta och skadade granar, säger Mattias Sparf, sakkunnig om granbarkborre på Skogsstyrelsen.
Reglerna för åtgärder mot skadliga insekter byter samtidigt lagstiftning från skogsvårdslagen till växtskyddslagen. Det är i samband med den förändringen som Skogsstyrelsen beslutat att ta bort bekämpningsområdena som beslutades 2020 för delar av Götaland och Svealand.
Med de nya föreskrifterna till växtskyddslagen kommer det inte finnas behov av att besluta om nya bekämpningsområden i framtiden. I stället kommer Skogsstyrelsen i enskilda fall kunna besluta om att mer ingripande åtgärder ska vidtas för att begränsa förekomsten av vissa insekter som kan orsaka skador på skog. Exempelvis kan myndigheten vid behov besluta om att stående granar med färska angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort från skogen.
– Vi får ett mer flexibelt regelverk som innebär att vi kan sätta in åtgärder var som helst i landet där det uppstår behov i stället för att ta fram särskilda föreskrifter för vissa utpekade områden, säger Bert Krekula, tillsynsspecialist på Skogsstyrelsen.
De insekter som omfattas av de nya föreskrifterna till växtskyddslagen är den åttatandade barkborren, den sextandade barkborren samt den större märgborren. De båda barkborrearterna angriper gran, medan märgborren angriper tall. Det är den åttatandade barkborren som förenklat brukar kallas för granbarkborre, som kan orsaka de största skadorna på granskog.