Snabbt stigande vattennivåer efter återvätning
Minskade utsläpp av växthusgaser och bättre livsförutsättningar för bland annat groddjur. Det var målet när projektet Grip on Life, som leds av Skogsstyrelsen, pluggade igen diken på en våtmark i Blekinge i höstas. Förutsättningarna att restaureringen blir lyckad är goda, för nu stiger vattennivån ordentligt i området.
I slutet av november 2023 började arbetet med restaureringen av våtmarken Linnehagakärret i Ire, Blekinge.
– De djupa dikena som genomkorsar området har dränerat kärret så att våtmarksfloran har dominerats av gran, björk och örnbräken. Dikade torvmarker kan också läcka stora mängder växthusgaser. Dessutom har dikena orsakat bekymmer för betesdjuren då de flera gånger fastnat i det. Men nu ska det bli ändring på det, säger Jonatan Wollmér, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen Blekinge och en av dem som jobbar i projektet.
Tre rejäla dikespluggar har anlagts längs krondiket som skär genom kärret. När vattennivån nu stiger efter dikespluggningen kan Linnehagskärret, som omfattar cirka fem hektar skogs- och betesmark, återigen bli en fungerande våtmark.
– Våra mätningar visar att vattennivån stigit ganska snabbt, skillnaden är stor redan såhär efter några veckor, uppger Jonatan Wollmér.
Bra för klimatet, djur och växter
Syftet med just den här återvätningen handlar alltså både om ökad biologisk mångfald och att göra en insats för klimatet. Utdikade marker med torv som bryts ner (förmultnar) kan nämligen läcka stora mängder växthusgaser, framför allt koldioxid. När grundvattennivån höjs stannar denna process upp.
– Sammantaget ska restaureringen förhoppningsvis bidra till att bevara kolet i marken, ett jämnare tryggare flöde nedströms mot Mieån och bättre förutsättningar för groddjur och myrflora att etablera sig i våtmarken. Dessutom har korna fått två nya breda övergångar att ta sig över diket på, och ett par småvatten att dricka ur.
Ekonomisk ersättning för markägarna
Restaureringen har finansierats via projektet Grip on Life, där Länsstyrelsen Blekinge deltar. Ungefär halva det restaurerade området ligger inom Ire naturreservat, den andra halvan på privat skogsmark. De berörda skogsägarna har fått ekonomisk ersättning för minskat markvärde via Skogsstyrelsen, så kallat återvätningsavtal. Grip on Life har även finansierat bygget av en ny traktorväg på den privatägda marken eftersom den gamla vägen nu tidvis kan komma att ligga under vatten.
Mätningar före och efter åtgärd
Förutom att mäta vattennivåer – ett arbete som påbörjades flera månader före dikespluggningen – genomför Länsstyrelsen Blekinge via Grip on Life även andra före- och eftermätningar.
– Vi inventerar förekomsten av olika fåglar, mossor och kärlväxter. Det är viktigt att få kunskap om vad som faktiskt händer efter en restaurering, säger Jonatan Wollmér.
Bilder före och efter restaureringen