På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Sök
Meny
Naturvårdsbränning i Jiltjaur, Sorsele kommun den 15 juli
Nyhet | Regionalt -
14 juli 2025
Tisdag 15 juli planerar Skogsstyrelsen att genomföra en naturvårdsbränning vid Jiltjaur i Sorsele kommun. Naturvårdsbränningen görs för att gynna och bevara höga naturvärden.
Skogsstyrelsen har gett entreprenören Natur och Skogstjänst AB i uppdrag att utföra bränningen som görs under kontrollerade former. En naturvårdsbränning är väderberoende och väderförutsättningarna behöver vara stabila, inte minst vad gäller vindar, för att naturvårdsbränningen ska kunna genomföras på ett korrekt och säkert sätt. Det behöver också vara torrt i skogen. Själva bränningen förväntas ta en hel dag, och efterbevakningen kan ta upp till tre veckor.
Bränningsledningen har kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten i Sorsele kommun. Det finns därmed ingen anledning för allmänheten att kontakta SOS Alarm så länge man är säker på att röklukten kommer från naturvårdsbränningen.
Syftet med naturvårdsbränningen vid Jiltjaur är att bevara livsmiljöer för brandgynnade arter. Målet med bränningen är inte att döda träd utan att skapa ökat kådflöde och kolad ved, något som bland annat kan locka sällsynta insekter. En annan fördel med brandpåverkade träd är att de finns kvar under längre tid och är till nytta för exempelvis olika lavar och insekter. Bränningen syftar även till att bränna upp risväxter på marken, vilket skapar förutsättningar för mindre konkurrenskraftiga arter att etableras, exempelvis sällsynta taggsvampar eller marklavar.