På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
I månadsskiftet mars-april inleds en av Sveriges största skogsinventeringar – älgbetesinventeringen (Äbin). Ungefär 12 000 skogsbestånd med en höjd på 1–4 m kommer att inventeras, fördelat på cirka 50 000 provytor.
Syftet är att mäta omfattningen av betesskador orsakade av vilda hjortdjur - älg, kronvilt, dovhjort och rådjur - i ungskogar. Resultatet från inventeringen utgör ett av beslutsunderlagen i älgförvaltningen.
Varför är inventeringen viktig?
Vilda hjortdjur har ett stort värde för friluftsliv, jakt och turism. Samtidigt orsakar de betydande skador inom jord- och skogsbruk samt i trafiken. Deras bete påverkar både volymtillväxt och virkeskvalitet i den framtida skogen. Ett högt betestryck kan försvåra etableringen av vissa trädslag, vilket i sin tur kan påverka den biologisk mångfalden negativt. Dessutom kan ett högt betestryck minska skogens möjligheter till att binda kol.
Skogen ska räcka till mycket, och det är därför viktigt att skadenivåerna följs upp på ett objektivt och systematiskt sätt.
- Äbin är baserad på statistiskt välbeprövade metoder och samtliga steg i processen genomgår en årlig översyn, säger Ellinor Lindmark, inventeringsledare för Äbin.
Ta del av resultatet
På Skogsstyrelsens hemsida presenteras samtliga resultat från den senaste inventeringen (2024). Där finns även samtliga instruktioner för alla delar i Äbin-processen.
Den 28 maj, 16 juni och 14 augusti kommer årets resultat för Götaland, Svealand respektive Norrland samt de nationella resultaten att presenteras via öppna webbinarier. Webbinarierna kommer du att hitta på Skogsstyrelsens sida för träffar och kurser. Där finns redan nu Äbinskolan där du kan lära dig mer om hur datainsamlingen går till i skogen.