På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Omvärldsanalys 2024: klimatproblem och polarisering hämmar välståndet
Omvärldsanalys 2024: klimatproblem och polarisering hämmar välståndet
Nyhet -
27 november 2024
Olösta klimat- och miljöproblem kommer i allt högre grad att hämma ekonomisk tillväxt och välstånd. Samtidigt kommer desinformation och polarisering försvåra förmågan att lösa samhällsproblem. Det är några av slutsatserna i Skogsstyrelsens omvärldsanalys som presenteras på Nationella skogsprogrammets årskonferens i Växjö i dag.
Årets omvärldsanalys visar att utpekade trender i förra årets analys fortfarande är aktuella och dessutom har ökat i styrka och effekt. Det handlar om en allt större medelklass som ökar efterfrågan på produkter men påverkar miljön i sådan omfattning att det hotar näringsliv och tillväxt. Svaret på frågan om det är möjligt att bedriva en ekonomisk tillväxtpolitik och samtidigt skjuta på klimat och miljöproblem framstår allt tydligare.
Den geopolitiska situationen har förvärrats med ett nytt krig i mellanöstern. Autokratier fortsätter att vinna mark på bekostnad av liberala demokratier och jämställdheten tappar i fart. Utgången av det amerikanska presidentvalet reser frågetecken kring internationella samarbeten.
Ekonomisk tillväxt och stärkt beredskap prioriteras av både EU och många medlemsstater, inklusive Sverige. Klimat- och miljöpolitik kommer i andra hand i den mån den verkar i motsatt riktning. Omprioriteringen hämtar kraft i en kritik mot tidigare klimat- och miljöpolitik och en önskan att medborgare inte ska drabbas ekonomiskt.
Fler citat från analysen:
Polariseringen tilltar och är uppbackad av virala experter där en politisk konsensus inte belönas, trots att det ofta finns en medborgarmajoritet med moderata åsikter.
FN:s mål för hållbarhet går sämre än väntat. Globala kriser verkar förstärkande, accelererande och synkroniserande.
Förutsättningarna att lösa samhällsproblem förefaller låsta och dystra. Konflikterna kring skogens nyttjande är särskilt tydliga, men kanske överdrivna.
Kanske är det först när alla aktörer får en ökad förståelse om att vi alla i det långa loppet förlorar om vi inte gemensamt löser samhällsproblem, som det blir möjligt att ta steg framåt.
Parallellt med fortsatta digitala språng med AI i bland annat skogssektorn noteras ett tydligare politiskt ifrågasättande av digitaliseringens gränslöshet. Ett tecken i tiden är förslag på begränsningar för barns skärmtid.
Syftet med omvärldsanalysen är att blicka utanför den svenska skogsbubblan och belysa skeenden och tendenser med möjlig bäring på den svenska skogssektorn. Fokus ligger på stora mönster – på global, europeisk och nationell nivå.
– Omvärldsanalysen hoppas vi kan vara ett viktigt stöd för att formulera handlingsalternativ för den verksamhet man bedriver. Den kan stärka förutsättningarna för både vår och andra aktörers förmåga att genomföra de uppdrag man har, säger David Ståhlberg som är utredare på Skogsstyrelsen.