På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Uppföljning av miljömålen i skogen: insatserna räcker inte till
Uppföljning av miljömålen i skogen: insatserna räcker inte till
Nyhet -
31 mars 2025
Det saknas tillräckliga åtgärder och resurser för att bevara biologisk mångfald och skogens alla ekosystemtjänster över tid. Det visar den årliga uppföljningen av miljömålet Levande skogar där Skogsstyrelsen gör bedömningen att utvecklingen är fortsatt negativ.
– Viktiga åtgärder har gjorts för miljön i skogen med hjälp av statliga insatser. Men årets uppföljning visar återigen att det inte räcker för att stoppa förlusten av viktiga livsmiljöer i skogslandskapet och det får allvarliga negativa konsekvenser, säger Camilla Andersson, miljöstrateg på Skogsstyrelsen.
Utvecklingen är negativ
Miljömålet Levande skogar är ett av 16 nationella miljökvalitetsmål. Enligt målen i Levande skogar ska skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skyddas, samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas. I årets uppföljning bedöms utvecklingen i miljön vara negativ.
Enligt uppföljningen bidrar myndigheternas arbete positivt till målet. Utan de insatserna skulle tillståndet i miljön vara betydligt sämre. Myndigheternas arbete med att restaurera våtmarker, skydda skog, fördela ekonomiska stöd, och rådgivning om klimatanpassning är några exempel på vad som bidrar positivt. En stor del av Skogsstyrelsens rådgivning under året har genomförts inom ramen för EU:s landsbygdsprogram. 90 procent av deltagarna anger att de fått ökad kunskap.
Förlust av livsmiljöer
Samtidigt visar uppföljningen att den fortsatta förlusten av naturvärden som inte kan återskapas under överskådlig tid har stor negativ påverkan på möjligheterna att bevara den biologiska mångfalden i den svenska skogen. Avverkning av naturskogsrester och andra skogar med lång kontinuitet leder till en förlust av viktiga livsmiljöer för hotade arter. Uppföljningen visar bland annat också att:
det saknas tillräckliga åtgärder och resurser för att möta de ekologiska behoven som krävs för att bevara biologisk mångfald och stoppa förlusten av viktiga livsmiljöer i skogslandskapet.
många arter är i behov av kraftfulla åtgärder för att bevara och utveckla den livsmiljö de är beroende av.
efter avverkning vid hav, sjö eller vattendrag saknas kantzon helt på cirka 35 procent av strandlinjen.
det saknas tillräckliga resurser för ersättning till skogsägare som vill skydda sin skog.
det saknas tillräckliga resurser för snabb utveckling och driftsättning av digitala kunskapsunderlag om natur- och kulturmiljövärden i skog. Underlagen förväntas underlätta möjligheten för skogsaktörer att tidigt identifiera var det kan finnas värdefulla områden.
Skogsstyrelsens uppföljning av skogsbrukets hänsyn till kända fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar visar på fortsatt bristande hänsyn.
Hela uppföljningen av Sveriges samtliga miljömål, inklusive Levande skogar, presenteras i dag, 31 mars, av Naturvårdsverket.