Globalt arbete
Skogsstyrelsen stöder Regeringskansliet med expertis och svensk representation vid beredning och förhandling inom olika internationella processer.
United Nations Forum on Forests (UNFF)
FN:s skogsforum (UNFF), som är den globala policyprocessen för skog inom FN, möts varje år för att diskutera och enas om inriktningen på förvaltningen av världens skogar samt främja politiskt engagemang i medlemsländerna för att uppnå detta.
År 2007 enades UNFF om ett icke-bindande avtal om skog, FN:s skogsinstrument. Avtalet syftar till att genomföra hållbart skogsbruk på global nivå. Avtalet innehåller fyra grundläggande mål
- Minska avskogningen
- Stärka skogens olika nyttor och dess bidrag till förbättrade livsvillkor för människors som är beroende av skog
- Öka arealen av skog som är hållbart brukad eller skyddad
- Stoppa minskningen av biståndsmedel till hållbart skogsbruk
FN:s skogsinstrument har uppmärksammats allt mindre under senare år och fokus har i stället lagts på FN:s strategiska plan för skog som antogs av FN:s Generalförsamling i april 2017. Planen har sex globala skogsmål och 26 delmål som ska uppnås till år 2030. Dessa globala skogsmål bygger på de fyra målen i FN:s skogsinstrument, FN:s globala mål för hållbar utveckling och andra skogsrelaterade globala målsättningar.
Skogsmål 1: Vända förlusten av världens skogsareal genom hållbart skogsbruk, inklusive skydd, restaurering, beskogning och återplantering av skog, och öka insatserna för att förhindra skogsförstörelse och bidra till den globala ansträngningen att ta itu med klimatförändringarna.
Skogsmål 2: Förbättra skogsbaserade ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar, inklusive genom att förbättra försörjningsmöjligheten för skogsberoende människor.
Skogsmål 3: Öka avsevärt arealen skyddade skogar över hela världen och andra områden med hållbart skötta skogar, samt andelen skogsprodukter från hållbart skötta skogar.
Skogsmål 4: Mobilisera en avsevärd ökning av nya ekonomiska resurser från alla källor för genomförandet av hållbart skogsbruk och stärka vetenskapligt och tekniskt samarbete och partnerskap.
Skogsmål 5: Främja styrningsramar för att genomföra hållbart skogsbruk, inklusive genom FN:s skogsinstrument, och öka skogarnas bidrag till Agenda 2030.
Skogsmål 6: Förbättra samarbete, samordning, samstämmighet och synergier avseende skogsrelaterade frågor på alla nivåer, inklusive inom FN-systemet och genom medlemsorganisationerna inom Collaborative Partnership on Forests, liksom tvärs över sektorer och relevanta intressentgrupper.
Skogsstyrelsen stöder Regeringskansliet med experthjälp vid förberedelser inför möten med FN:s skogsforum. Vi deltar också aktivt i den svenska delegationen vid dessa möten.
United Nations Strategic Plan for Forests (www.un.org)
Food and Agricultural Organization (FAO)
FAO är FN:s största skogliga expertorganisation och ansvarar för att internationella skogsrelaterade politiska ställningstaganden genomförs. FAO:s skogskommitté, COFO, är det styrande organet för tekniska frågor som rör skog inom FAO och möts vartannat år. FAO har även sex regionala skogskommissioner.
FAO:s skogsavdelning arbetar med fyra prioriterade områden.
- Stoppa avskogning och skogsförstörelse
- Skogsrestaurering, återbeskogning och beskogning
- Bevarande och hållbar användning av skogarna för att förbättra skogsbaserade försörjningsmöjligheter.
- Förbättra skogsrelaterade data, information och kapacitet
Stor vikt i arbetet läggs vid att bygga upp kompetens och att bygga nätverk. FAO arbetar också med att harmonisera definitioner för skoglig statistik och med metoder för att samla in data inom det skogliga området och med skogsgenetiska resurser. Under senare år har FAO även börjat analysera trender för skogssektorn i olika regioner och tagit på sig ett ökat ansvar för att följa klimatförändringar.
Skogsstyrelsen stöder Regeringskansliet men experthjälp vid förberedelser och genomförande av möten med FAO, oavsett om det gäller COFO (Committee on Forestry), Europeiska skogskommissionen eller tekniska möten.
Food and Agricultural Organization (fao.org)
MegaFlorestais
Skogsstyrelsen deltar i nätverket MegaFlorestais som samlar ledare från skogliga myndigheter från några av de största skogsländerna i världen till informella samtal om aktuella utmaningar för världens skogar och skogsbruk. I nätverket ingår Brasilien, Demokratiska republiken Kongo, Indien, Indonesien, Kamerun, Kanada, Kina, Mexiko, Peru, Sverige och USA. Tillsammans innehar dessa länder över 50 procent av världens skogar. . Ytterligare ett 20-tal länder har tillfälligt deltagit i MegaFlorestais nätverksaktiviteter.
MegaFlorestais har hållit årliga möten sedan nätverket bildades år 2005 och servas av Rights and Resources Initiative (RRI), en fristående internationell organisation som är baserad i Washington, USA. Mötena genomförs enligt Chatham House Rules principer, vilket innebär att rapportering från mötet kan inte kopplas till enskilda individers uttalande.
Ett genomgående tema för MegaFlorestais har varit ”governance-frågor”, många gånger med speciellt fokus på lokala befolkningars nyttjanderättigheter. RRI följer kontinuerligt utvecklingen av landreformer och stöder regeringar med teknisk expertis. I det sammanhanget är MegaFlorestais ett viktigt forum för att utbyta erfarenheter och bidra till samarbete mellan utvecklings- och industriländer.
MegaFlorestais (megaflorestais.org)
OECD Forest Seed and Plant Scheme
Sverige är medlem i OECD:s schema för certifiering av skogsodlingsmaterial (OECD:s skogsschema). Syftet med skogsschemat är att främja en säker och effektiv handel med skogsodlingsmaterial. Medlemsländerna antar gemensamma regler och riktlinjer för hur skogsodlingsmaterialets härkomst, kvalitet och förädlingsgrad klassificeras och dokumenteras. Denna harmonisering underlättar för både säljare och köpare och minskar risken att skogsodlingsmaterial marknadsförs med fel identitet. Det främjar en sund och transparent marknad, och i förlängningen en användning av plantor som är anpassade till växtplatsen.
Reglerna och riktlinjerna ses över regelbundet och Skogsstyrelsen representerar Sverige i det arbetet. EU är en viktig part i samarbetet. Aktuella frågor handlar bland annat om spårbarhet, klimatanpassning och tillgång till skogsodlingsmaterial vid kriser.
OECD Forest Seed and Plant Scheme (oecd.org)