Tall angripen av diplodia. Foto: Nils Frank

Diplodia och Sydowia - skador på contortatall

Projektet ska kartlägga och analysera förekomsten av Diplodia och Sydowia i utvalda contortatallbestånd. Det ska ge kunskap och bidra till strategier för att skydda contortatallen.

I Sverige täcker contortatall (Pinus contorta) omkring 550 000 hektar, varav de flesta områden är planterade på bolagsmark. Under 2023 identifierades angrepp av svampsjukdomen Diplodia sapinea på contortatall i norra Gävleborg, vilket utgör ett växande hot för skogsbruket. Diplodia kan i samverkan med Sydowia polyspora orsaka omfattande skador, särskilt när träden utsätts för stressfaktorer som torka och temperaturförändringar.

Mål

Projektet har som mål att kartlägga och analysera förekomsten av Diplodia och Sydowia i norra Gävleborg, södra Jämtland och södra Västernorrland. Genom fältstudier och laboratorieanalyser kommer projektet att undersöka hur dessa svampar påverkar contortatallens hälsa och produktivitet. Under projektet ska man:

  • Kartlägga utbredningen av Diplodia och Sydowia i utvalda contortatallbestånd.
  • Kvantifiera angreppen i både friska och sjuka träd.
  • Utvärdera hur svamparna interagerar under olika klimatförhållanden och deras långsiktiga påverkan på contortaskogar.

Genomförande

Projektet genomförs under tre år (2024-2026). Under 2024 utförs fältinventering av 100 bestånd av contortatall i södra Norrland. Under 2025 sker en fördjupad analys av de mest drabbade bestånden och laboratorieanalyser genomförs. Under 2026 fortsätter övervakning och utvärdering av skadornas omfattning samt experimentell forskning om svamparnas påverkan på trädens hälsa.

Förväntat resultat

Projektet förväntas ge värdefull kunskap om de aktuella hoten från Diplodia och Sydowia, vilket kan bidra till utvecklingen av strategier för att skydda contortatallskogen och minska ekonomiska förluster för skogssektorn.

Samarbetspartners

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Skogsstyrelsen och skogsbolagen Holmen, SCA och Sveaskog.

Finansiering

Projektet finansieras av SLU, Skogsstyrelsen, Holmen, SCA, Sveaskog och Önnesjöstiftelsen.

  • Senast uppdaterad: 2024-09-27