Så går det till att skydda skog
Formellt skydd av skog innebär att ett skogsområde med höga naturvärden bevaras och markägaren får ekonomisk ersättning. Naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal är olika former av formellt skydd.
Du som markägare, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen kan ta initiativ till ett formellt områdesskydd, där staten erbjuder ersättning utifrån skogens ekonomiska värde.
Vilka områden får formellt skydd?
De områden som väljs ut för formellt skydd är de som har högst skyddsvärde enligt den nationella strategi för formellt skydd av skog som Skogsstyrelsen har gemensamt med länsstyrelserna och Naturvårdsverket.
Grundkravet för naturvårdsavtal, biotopskyddsområde och naturreservat är att området är en skoglig värdekärna, helt eller delvis. En värdekärna är ett område med höga naturvärden som bedöms ha extra stor betydelse för växter och djur. Värdekärnor kan vara nyckelbiotoper eller objekt med naturvärden. Var dessa finns kan du se i vår karttjänst Skogens pärlor.
Vad innebär formellt skydd för mig som markägare?
Många markägare vill fortsätta att ta eget ansvar för den mark där de genom åren har sparat och vårdat naturvärden. Andra vill skydda skogen formellt. Ett formellt skydd ger flera fördelar. Som markägare kan du till exempel få ersättning för skog du ändå sparar och vill bevara eller som du ändå kanske inte kan bruka.
Att skydda natur kan även ses som kvitto på att du värdesätter hållbarhet och långsiktighet, samtidigt som du kan bevara naturvärden för upplevelser nära dig. Du kan även få hjälp med den naturvårdande skötseln i ett skyddat område. Ofta kan du fortsätta äga marken och även behålla din rätt till jakt och fiske.
Vad skyddet innebär för dig som markägare kan variera mellan de olika skyddsformerna naturreservat, naturvårdsavtal och biotopskyddsområde.