Skogsstyrelsens synpunkter på skogsutredningen
Skogsstyrelsen instämmer delvis i intentionerna bakom förslagen från skogsutredningen som lagt fram förslag på många komplexa och ofta konfliktfyllda skogsfrågor. Samtidigt avstyrks flera av förslagen främst på grund av den tekniska utformningen och att de riskerar att förstärka dagens redan komplexa situation för markägare och andra aktörer.
Skogsstyrelsen har nu lämnat över sina synpunkter på delbetänkandet från den statliga utredningen av 2024 års skogspolitiska utredning ”Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk”. I yttrandet är Skogsstyrelsen positiv till att utredningen utreder och kommer med förslag till lösningar på många skogspolitiska frågor.
Skogsstyrelsen instämmer i att en ersättning till markägare som inte fått avverka är motiverad men avstyrker utredningens förslag på ersättningsmodell. Skogsstyrelsens anser inte att den lösningen som utredningen föreslår är tillräckligt utredd, vilket kan riskera att leda till betydande oklarheter i tillämpningen.
Ersättningsmodell inte lämplig
– Att markägare som nekats avverkning får en ersättning är bra, men vi anser att en ersättningsmodell behöver beakta att skogen och naturvärdena förändras över tid varför förekomster av enskilda fridlysta arter kan vara temporära. Ersättning som gäller för evigt är då inte lämplig säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.
Skogsstyrelsen ställer sig positiv till att bland annat en anmälan om avverkning enligt 14 § skogsvårdslagen inte längre ska anses utgöra även en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Borttagande av denna koppling skulle innebära ett tydliggörande, både för verksamhetsutövare och myndigheter av vilket regelverk som ska tillämpas i det enskilda ärendet, något som Skogsstyrelsen efterfrågat sedan tidigare.
Undantag riskerar försämra rättsläget
När det gäller utredningens förslag om skogsbruksåtgärder och miljöbalkens tillämpning ser Skogsstyrelsen däremot en risk att det inte kommer resultera i ett sådant robust, enkelt och praktiskt tillämpbart system som utredningen eftersträvar. Skogsbruksåtgärder ska enligt utredningens förslag i vissa fall fortsatt prövas utifrån miljöbalken och 12 kap. 6 § men förslagen innebär undantag och avsteg från miljöbalkens gängse tillämpning.
– Med flera av utredningens förslag finns en uppenbar risk att dagens komplicerade rättsläge förstärks ytterligare till nackdel för markägaren men även andra aktörer, säger Herman Sundqvist.
Det handlar bland annat om förslag om undantag från kunskapskravet och rimlighetsavvägningen, detta trots miljöbalkens grundprinciper att det är markägaren och verksamhetsutövaren som har ansvar att skaffa sig den kunskap som behövs för den åtgärd som ska genomföras.
Kortare tid vid avverkning positivt
Skogsstyrelsen är positiv till att tiden från det att en komplett avverkningsanmälan kommit in till Skogsstyrelsen och tidpunkten då åtgärden får påbörjas kortas ned. Däremot avstyrks förslaget att fristen kortas från sex veckor till tio dagar eftersom det kan bli svårt att hantera en förlängning i de ärenden där det krävs i enlighet med de lagkrav som finns på handläggningen. En analys Skogsstyrelsen gjort grundad på satellitbilder visar att en mycket begränsad andel av de skogsbestånd som anmälts avverkas kort efter att tidsfristen på sex veckor löpt ut.
Klimatperspektiv saknas
Skogsstyrelsen skriver också i sitt yttrande att klimatperspektivet till stor del saknas i utredningen samt att en mer uttömmande samhällsekonomisk analys av förslagens effekter hade önskats.
– De anpassningar av skogsbruket som krävs av klimatförändringarna är en angelägen fråga för framtiden och behöver därför tas med i utredningens fortsatta arbete och i den fortsatta politiska beredningen, säger Herman Sundqvist
Viktigt med samordning
Samtidigt trycker Skogsstyrelsen i remissvaret på att alla de olika utredningar och arbeten som pågår och som rör skogen behöver bilda en helhet och att den fortsatta beredningen behöver samordnas. Det rör till exempel miljömålsberedningens delbetänkande, den utredning som pågår kring artskyddet, avskogningsförordningen och förnybartdirektivet samt andra EU initierade rättsakter.
– Det är väldigt viktigt att alla utredningar nu samordnas för att vi ska få en sammanhållen, långsiktig och förutsägbar skogspolitik, säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.