En bild från filmen "Inte bara fisk" tillsammans med Publishingprisets emblem.

Grip on Life får fyra nomineringar till Publishingpriset 2024

Nyhet - 03 september 2024

Filmen ”Inte bara fisk” och böckerna ”Lump önskar sig ett äventyr” och ”Skogen och vattnet” är alla nominerade till årets upplaga av Publishingpriset!

Barnboken ”Lump önskar sig ett äventyr” har två chanser att vinna pris, då den är dubbelt nominerad i kategorierna Print och Digital publikation. ”Skogen och vattnet” deltar i kategorin Digital publikation och ”Inte bara fisk” i kategorin Film.

- Det är fantastiskt roligt att bli nominerad, säger Lena Allthin, kommunikatör och biträdande projektledare i Grip on Life. Och att få fyra nomineringar är mer än vi kunde drömma om. Ett mycket fint erkännande för alla som varit med i arbetet med böcker och film.

I boken "Lump önskar sig ett äventyr", som vänder sig till barn i förskoleålder och tidig skolålder, får läsaren på ett lekfullt sätt uppleva livet i och omkring bäcken.

- Jag fick stor kreativ frihet när jag skulle skriva och illustrera en barnbok med fokus på värdet av friska och artrika vattenmiljöer i skogslandskapet, berättar Oskar Jonsson, författare. Vi bestämde oss för att skapa en djurkaraktär för läsaren att följa, men istället dök idén om en sten som huvudperson upp – som Grip on Life gillade! Stenen fick namnet Lump, inspirerat av engelskans "stenklump". Berättelsen blev en omvänd äventyrssaga – vilka upplevelser väntar en sten som inte rör på sig?

Det här är tredje gången en film från Grip on Life är nominerad i Publishingpriset – projektet har tidigare vunnit ett silver i tävlingen – och den här gången handlar filmen om skogsägarnas och sportfiskarnas samarbete för att nå bättre ekologisk status i våra vattendrag. ”Inte bara fisk” är producerad av Bitzer Productions AB.

- Det är en kvalitetsstämpel att nå finalen, säger Sverker Johansson på Bitzer Productions. Det är verkligen positivt att våra filmer med Grip on Life fortsätter vara uppskattade, vi har tillsammans bärgat flera filmpriser under åren, bland annat i Tyskland, Frankrike och Schweiz.  

”Skogen och vattnet” är ett utomhuspedagogiskt material för grundskolan som Grip on Life tagit fram i samarbete med bland annat MiljöMatematik och illustratören Julia Kabell.

Vinnarna i Publishingpriset 2024 presenteras den 5 november - vi håller tummarna!