Pågående regeringsuppdrag
Skogsstyrelsen får uppdrag från regeringen, bland annat i det årliga regleringsbrevet. Dessa uppdrag kompletterar vårt grunduppdrag och ordinarie verksamhet.
Redovisa statistik om areal skogsmark
Uppdraget genomförs inom ramen för skogsprogrammet, med stöd av Naturvårdsverket, SLU och SCB.
Uppdragskälla: Beslut N2018/04159/SK, N2019/01826
Rapportering: Årligen senast 31 juli
Kontakt
Sebastian Constantino
Statistiker på enheten för statistik och datainsamling
Telefon: 08- 514 514 80
Uppdrag att uppdatera Skogliga grunddata
Regeringen har gett Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att uppdatera, utveckla och tillgängliggöra Skogliga grunddata. Uppdraget ska utföras via Lantmäteriets laserskanning av Sveriges skogsmark.
Uppdrag att uppdatera Skogliga grunddata
Kontakt
Liselott Nilsson
Projektledare
Telefon: 090-15 83 42
E-post: liselott.nilsson@skogsstyrelsen.se
Magdalena Eriksson
Telefon: 033-48 25 54
Utveckla skoglig planering genom digitalisering
Skogsstyrelsen ska inleda en process tillsammans med skogssektorns aktörer och andra relevanta intressenter för att utveckla ett sektorsgemensamt ramverk för digitalisering. Ramverket ska bygga vidare på insatser inom digitalisering som gjorts tidigare och underlätta ökad samverkan inom skogssektorn när det gäller data kopplat till skogsbruk.
I uppdraget ska också ingå utveckling och förberedelse för förvaltning av en ny modell och standard för skoglig planering i syfte att skapa bättre möjligheter att utveckla förvaltningen av skogen på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart sätt samtidigt som risker undviks.
Uppdragskälla: Skogsstyrelsens regleringsbrev
Uppdraget ska delredovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 1 december 2022 och slutredovisas den 1 december 2024.
Skogsstyrelsens regleringsbrev 2022 (esv.se)
Kontakt
Patrik André
Verksamhetsutvecklare på enheten för verksamhetsutveckling
Telefon: 036-35 93 43
E-post: patrik.andre@skogsstyrelsen.se
Utveckla digitala kunskapsunderlag om skogens natur- och kulturmiljövärden
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ska utveckla digitala geografiska kunskapsunderlag om natur- och kulturmiljövärden i skog som komplement till fältinventeringar.
Kunskapsunderlagen bör identifiera objektiva förhållanden i naturen, inklusive kulturmiljöer, som kan vara av betydelse för skogsbrukets planering, arbetet med biologisk mångfald och nationella klimat- och miljömål. Det långsiktiga målet är att det ska finnas rikstäckande kunskapsunderlag som identifierar objektiva förhållanden i naturen, inklusive kulturmiljöer, och som visar på sannolikheter för förekomst av olika värden.
Delredovisning juni 2023
Myndigheterna levererade i slutet av juni 2023 en delredovisning av uppdraget till regeringen. Syftet med delredovisningen var att:
- beskriva vilka kunskapsunderlag som efterfrågas för planering i skogen, arbete med biologisk mångfald och nationella klimat- och miljömål
- redovisa vilka kunskapsunderlag som går att ta fram på kort sikt, samt vad som skulle vara möjligt att ta fram på längre sikt utifrån olika kostnadsnivåer för utvecklingsarbete
- ge förslag till regeringen samt peka på behov av insatser riktade till Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket för uppdragets fortsättning
- beskriva genomförda och planerade åtgärder inom ramen för uppdraget
- beskriva nödvändiga åtgärder utanför uppdragets ram.
Användarforum
Ett par gånger om året arrangerar projektet Användarforum i form av digitala träffar. Syftet är att sprida information om projektet brett.
Referensgrupper
För den som vill ta en mer aktiv roll i utvärdering, återkoppling och utformning av framtagna underlag har vi bildat referensgrupper för Natur- respektive Kulturmiljövärden.
Välkommen att kontakta oss via mejl om du vill ha inbjudan till nästa träff.
Uppdragskälla: Regeringsbeslut 2022-06-09
Uppdraget ska delredovisas senast den 2023-06-30.
Slutredovisning ska ske senast den 2027-06-30.
Kontakt
Malin Segersson
Projektledare
Telefon: 036-35 94 96
E-post: malin.segersson@skogsstyrelsen.se
Camilla Jönsson
Biträdande projektledare, Naturvårdsverket
Uppdrag att se över den nationella strategin för formellt skydd av skog
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska se över den nationella strategin för formellt skydd av skog och särskilt beakta hur äganderättsperspektivet ska stärkas, nya skyddsformer användas och hur frivillighet som grund ska tillämpas samtidigt som skogar med höga naturvärden skyddas.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ska genomföra uppdraget i dialog med markägarorganisationer, skogsnäring, miljöorganisationer och berörda myndigheter.
I uppdraget ingår även att inkludera fjällnära skog i den nationella strategin. För de delar av den nationella strategin som rör fjällnära skog ska det särskilt utredas och kompletteras med positiva incitament för markägare att lämna en intresseanmälan för formellt skydd i stället för att ansöka om avverkningstillstånd.
Uppdraget har beröringspunkter med flera andra regeringsuppdrag som bland annat följt av propositionen om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund (prop. 2021/22:58). Förslag från dessa kan behöva arbetas in i strategin för att bidra i det utvecklade arbetssättet. Ett exempel på ett sådant uppdrag är Mer flexibelt, ändamålsenligt, attraktivt biotopskydd samt skydds- och ersättningsformer anpassade för fjällnära skog.
Uppdragskälla: Regeringsbeslut 2022-06-09
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska senast 2025-03-31 lämna en uppföljning av det nya arbetssättet.
Arbetet med frivillighet som grund vid formellt skydd av skog
Nuvarande nationell strategi för formellt skydd av skog (pdf)
Riktlinjer i väntan på den reviderade nationella strategin för formellt skydd av skog
Kontakt
Johan Åberg
Specialist områdesskydd på Skogsstyrelsen
Telefon: 033-48 25 06
E-post: johan.aberg@skogsstyrelsen.se
Återvätning av våtmarker
Skogsstyrelsen ska fortsätta med att återväta utdikade våtmarker för att minska utsläppen av växthusgaser. Arbetet med detta började 2021.
Huvudsyftet med uppdraget är att minska utsläppen av växthusgaser. Med återvätning kan vi hindra fortsatt torvnedbrytning och det större läckaget av växthusgaser som uppstod när torvmarkerna dikades och grundvattennivån sänktes. Fokus är att minska de förhållandevis stora utsläpp som kommer från dikade näringsrika torvmarker i landet. Ett långsiktigt mål för landet är att minst 100 000 hektar dikad torvklädd skogsmark ska återvätas till år 2045. Andra syften är att återskapa fuktiga och blöta biotoper för den biologiska mångfaldens skull. Olika former av sumpskog återskapas som kan brukas även fortsatt med anpassad teknik om markägaren så önskar.
Skogsstyrelsen planerar, informerar och förbereder för återvätning samt tecknar frivilliga återvätningsavtal med markägare som har lämpliga dikade torvmarker över en viss bördighetsnivå. Markägare som skriver avtal kompenseras ekonomiskt i relation till minskningen av markens produktivitet. Skogsstyrelsen sköter pluggningen av diken med hjälp av upphandlade entreprenörer.
Uppdragskälla: Regleringsbrev 2024.
Regleringsbrev Skogsstyrelsen (esv.se)
Delrapport 2023-2: Att genomföra åtgärder för att återväta utdikade våtmarker (pdf)
Kontakt
Matilda Kittendorff
Projektledare
Telefon: 036-35 93 21
E-post: matilda.kittendorff@skogsstyrelsen.se
Hillevi Eriksson
Klimat- och bioenergispecialist
Telefon: 036-35 93 24
Klimatanpassning
Skogsstyrelsen och ett flertal andra myndigheter ska fortlöpande arbeta med klimatanpassning.
Under 2019 tog Skogsstyrelsen fram effektmål för klimatanpassning, förslag på anpassningsåtgärder samt en handlingsplan för hur Skogsstyrelsen ska verka för att nå målen. Målen bygger på en klimat- och sårbarhetsanalys för skogssektorn.
Skogsstyrelsens fortsatta arbete med klimatanpassning inklusive måluppföljning redovisas årligen enligt anvisningar från SMHI. Under 2024 kommer Skogsstyrelsen göra en fördjupad uppföljning.
Uppdraget följer av förordning (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete.
Förordning (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete (riksdagen.se)
Kontakt
Carin Nilsson
Klimatspecialist
Telefon: 0451-38 31 01
E-post: carin.nilsson@skogsstyrelsen.se
Det nationella skogsprogrammet
I maj 2018 fattade regeringen beslut om ett nationellt skogsprogram för Sverige. Skogsprogrammets vision är: ”Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. Skogsstyrelsen bistår i genomförandet av det nationella skogsprogrammet.
Bistå i genomförandet av skogsprogrammet - regionala skogsstrategier
Nationella skogsprogrammets årskonferens 2024
Kontakt
Vanja Strand
Nationell samordnare samt regional samordnare region Nord
Telefon: 0660-26 65 52
E-post: vanja.strand@skogsstyrelsen.se
Bistå Miljömålsrådet
Miljömålsrådet består av generaldirektörer för 17 nationella myndigheter, en representant för Sametinget och en landshövding som företräder länsstyrelserna.
Skogsstyrelsen ska bistå Miljömålsrådet i arbetet med att identifiera effektiva samarbeten och åtgärder som presenteras i Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 1 mars varje år. Miljömålsrådet har för programperioden 2023–2026 fem programområden:
- Ramverk för nationell planering.
- Samverkan för ett hållbart livsmedelssystem.
- Hälsa som drivkraft för miljömålen och hållbar utveckling.
- Cirkularitet i klimatomställningens materialflöden.
- Kolinlagring och biologisk mångfald i landbaserade ekosystem.
Skogsstyrelsen deltar i tre programområden:
Ramverk för nationell planering utgår från ett behov av nationell planering och gemensam målbild för rumsliga strukturer. Planering- och analysunderlag behöver tas fram myndighetsöverskridande och utifrån ett större helhetsperspektiv. Skogsstyrelsen deltar i de två tematiska fördjupningar där man dels tittar på den pågående expansionen av solceller på mark, dels undersöker kumulativa effekter av samhällsomvandlingen i norra Sverige på renskötsel och samisk kultur. Arbetet leds av Boverket.
Hälsa som drivkraft för miljömålen och hållbar utveckling vill nyttja effekten på hälsa som drivkraft i miljöarbetet. Inom området lyfts friskfaktorer, det vill säga miljöns positiva inverkan på människans hälsa och ett hälsofrämjande arbete för att behålla eller främja hälsan i befolkningen. Skogsstyrelsen deltar i arbetet kring sociala konsekvensanalyser i den fysiska miljön. Arbetet leds av Folkhälsomyndigheten.
Kolinlagring och biologisk mångfald som har som övergripande syfte att ta fram underlag till Miljömålsberedningens uppdrag. Naturvårdsverket leder arbetet.
Inom ramen för Miljömålsrådet pågår även två samverkansåtgärder för att stärka grön infrastruktur där Skogsstyrelsen leder ett arbete som syftar till att stärka och utveckla den gröna infrastrukturen på statlig ägd skogsmark. Vi deltar även i ett arbete med att ta fram mål, indikatorer och beskrivningar av funktionell grön infrastruktur.
Uppdragskälla: Regeringsbeslut 2014-12-18, nytt regeringsbeslut 2018-06-07 respektive 2022-02-10.
Miljömålsrådet ska slutredovisa sitt arbete 2026-05-06.
Miljömålsrådet (sverigesmiljomal.se)
Kontakt
Anna Wallstedt
Utredare
Telefon: 033-48 25 25
E-post: anna.wallstedt@skogsstyrelsen.se
Regelförenkling
Skogsstyrelsen ska stärka och påskynda arbetet med regelförenklingar för att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader samt förbättra bemötande och service gentemot företagen.
Skogsstyrelsen ska med utgångspunkt i myndighetens pågående förenklingsarbete redovisa hur myndigheten har arbetat med förenkling av föreskrifter och andra regelverk. En delredovisning ska lämnas senast den 15 mars 2025 till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet med kopia till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet). Skogsstyrelsen ska senast den 15 mars 2026 lämna en slutredovisning till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet med kopia till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet). Slutredovisningen ska även innehålla myndighetens förslag om fortsatta insatser inom förenklingsarbetet.
Regleringsbrev Skogsstyrelsen (esv.se)
Kontakt
Ulf Bergkvist
Enhetschef på enheten för verksamhetsutveckling
Telefon: 036-35 93 65
E-post: ulf.bergkvist@skogsstyrelsen.se
Förvalta avtal om renbetesmark som upprättats genom Härjedalsförhandlingarna
Skogsstyrelsen ska fortsätta bistå berörda myndigheter i arbetet.
Skogsstyrelsen ska redovisa sina insatser till Länsstyrelsen i Jämtlands län senast den 15 september 2024.
Kontakt
Stina Moberg
Regionchef
Telefon: 063-19 45 76
E-post: stina.moberg@skogsstyrelsen.se
Minska utsläppen från tjänsteresor
Skogsstyrelsen ska redovisa hur den arbetar för att ta tillvara de erfarenheter av vad pandemin inneburit i fråga om minskade utsläpp från tjänsteresor. Skogsstyrelsen ska särskilt beskriva vad den kan göra för att fortsätta utveckla arbetssätt som innebär alternativ till fysiska möten och en allt mindre miljö- och klimatpåverkan, samtidigt som verksamhetens behov, myndighetens geografiska läge och andra förutsättningar beaktas.
Uppdragskälla: Skogsstyrelsens regleringsbrev 2022
Skogsstyrelsen ska redovisa uppföljningsbara mål för resande för 2025 i förhållande till 2019 på ett sätt som leder till mindre miljö- och klimatpåverkan. Redovisningen ska ske inom ramen för Skogsstyrelsens miljöledningsarbete i enlighet med vad som gäller enligt förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter samt genom deltagande i samverkansarbetet REMM som bedrivs vid Trafikverket.
Skogsstyrelsens regleringsbrev 2022 (esv.se)
Stärka myndighetens och samhällets krisberedskap
Myndigheter under regeringen ska minska sårbarheten i samhället och utveckla en god förmåga att hantera sina uppgifter vid fredstida krissituationer och höjd beredskap.
Myndigheten ska
- identifiera samhällsviktig verksamhet inom myndighetens ansvarsområde
- kontinuerligt analysera om det inför eller vid fredstida krissituationer och höjd beredskap finns sårbarhet och hot eller risker som allvarligt kan hota, skada eller försämra förmågan till den samhällsviktiga verksamheten inom ansvarsområdet
- bedriva ett systematiskt arbete för att kunna upprätthålla den egna samhällsviktiga verksamheten (kontinuitet) och verka för att andra aktörer inom ansvarsområdet också bedriver ett sådant arbete.
Uppdragskälla: Förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap.
Kontakt
Mats Peterson
Informationssäkerhetssamordnare
Telefon: 036-35 93 00 (växel)
E-post: mats.peterson@skogsstyrelsen.se
Inrätta och hantera extern visselblåsarfunktion
Skogsstyrelsen har ett utpekat ansvar att tillhandahålla en kanal för visselblåsaranmälningar inom miljöskyddsområdet.
Uppdragskälla: Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.
Uppdraget ska rapporteras årligen till EU-kommissionen via Arbetsmiljöverket.
Kontakt
Jonas Erfors
Biträdande chefsjurist på Rättsenheten
Telefon: 036-35 94 32
Vara behörig myndighet enligt EU-förordning 2018/1724 om en gemensam digital ingång
Skogsstyrelsen ska bland annat samla e-tjänster från olika myndigheter för att underlätta fri rörlighet inom EU.
Myndigheten för digital förvaltning har ett samordningsansvar. Uppdraget gäller tills vidare.
Uppdragskälla: Regeringsbeslut I2020/03233; I2021/02831
Kontakt
Ulf Bergkvist
Enhetschef för Verksamhetsutveckling
Telefon: 036-35 93 65
E-post: ulf.bergkvist@skogsstyrelsen.se
Upprätthålla ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet
Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.