Tillgänglighetsredogörelse skogsstyrelsen.varbi.com
Skogsstyrelsen ansvarar för skogsstyrelsen.varbi.com, som är en tjänst för att presentera och ansöka om lediga jobb. Den här sidan beskriver hur webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. I detta fall är vi beroende av leverantören Varbi av tjänsten. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns. Du kan mejla, ringa eller använda formuläret på sidan Tillgänglighet för att kontakta oss.
Lämna synpunkt på tillgänglighet via formulär
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Följande delar har brister vad gäller tillgänglighet:
Vissa sidtitlar är intetsägande
I enlighet med WCAG-kriteriet 2.4.2 (Page Titled) måste varje sida på en webbplats ha titlar som i korthet beskriver innehållet på och syftet med den aktuella sidan. I leverantörens granskningar av det externa webbgränssnittet har de funnit att inte alla sidor har en tillfredsställande titel och kommer att se över detta för att förbättra tillgängligheten ytterligare.
Syftet med alla formulärfält framgår inte i koden
Varje fält där kandidaten förväntas fylla i någon form av uppgift har försetts med en tillhörande textetikett som är läsbar med skärmläsare. Emellertid går det i dagsläget inte att i själva koden få fram ett detaljerat syfte med skrivfälten, i enlighet med WCAG-kriteriet 1.3.5 (Identify Input Purpose). Fälten är till viss del uppmärkta i och med att vi använder type-attributet i HTML, för att på övergripande nivå ange vilken typ av information användaren förväntas fylla i. Vi använder oss exempelvis av type=”text” för vanliga textfält och type=”tel” för telefonnummer. Leverantören kommer att undersöka möjligheten att öka tillgängligheten ytterligare genom att exempelvis använda oss av Autocomplete-attributet för att specificera förväntat innehåll mer i detalj.
Relationen till obligatoriska fält är inte helt korrekt uppmärkt
Ofta är viss information obligatorisk i ett ansökningsformulär. Det kan handla om att en kandidat måste skriva in vissa uppgifter eller ladda upp en viss typ av fil. Vilken information som förväntas anges alltid i en textbaserad etikett som är associerad med relevant formulärelement. Vi anger även specifikt om fältet är obligatoriskt eller ej, dock är denna information placerad i ett separat element inuti själva etiketten. Detta gör att skärmläsaren läser etiketten för själva fältet, men inte alltid att fältet är obligatoriskt. Leverantören kommer att undersöka bästa möjliga lösningar för att göra denna information så tillgänglig som möjligt, eventuellt genom att ta bort det separata elementet och i stället lägga in informationen om obligatoriskt fält i samma etikett som övrig information om formulärfältet.
Språktabellen i ansökningsformuläret är inte korrekt uppmärkt
När man söker ett jobb har man möjlighet att ange vilka språk man talar samt på vilken nivå man talar det. Dessa uppgifter sparas även i kandidatens profil. Uppgifterna, samt möjligheten att ändra dessa, finns i ansökningsformuläret och utgörs av ett element som är visuellt utformat som en tabell. Det går att med skärmläsare ta del av och ändra uppgifterna, dock kan man i nuläget inte använda sig av de vedertagna navigationskommandona för en tabell. Detta eftersom tabellen inte är korrekt uppmärkt i koden, i enlighet med WCAG 1.3.1 (Info and Relationships).
Annonsdelningslänkarna har otydliga etiketter
I anslutning till varje annons finns ett antal länkar för att dela annonsen på sociala medier och via E-post. Dessa länkars etiketter är dock i nuläget otydliga och gör det svårt för användare av skärmläsare att veta vilken funktion varje länk har. Leverantören kommer därför att se över dessa etiketter så snart som möjligt.
Title saknas på inbäddade Youtube-filmer
Vissa annonser har inbäddade filmer från Youtube som bäddas in med hjälp av iframe. Dessa iframes saknar idag Title. Leverantören har tagit till sig synpunkt från Skogsstyrelsen.
Hur vi testat webbplatsen
Vi har gjort en självskattning (intern testning) av skogsstyrelsen.varbi.com samt fått underlag av webbplatsens leverantör Varbi som beskrivit kända brister ovan.
Senaste bedömningen gjordes i maj 2025.
Redogörelsen uppdaterades senast 6 maj 2025.