Skogsodlingsmaterial – produktion och handel
Skogsodlingsmaterial är frö, växtdelar, plantor, sticklingar, kottar, ollon och liknande som används för skogsodling. För produktion av, och handel med, skogsodlingsmaterial finns regler som är till för att främja ett hållbart skogsbruk.
Viktiga mål med dessa regler är att det skogsodlingsmaterial som erbjuds ska vara genetiskt anpassat till växtplatsen och hålla en hög kvalitet. Ett annat viktigt mål är att bevara den genetiska mångfalden i skogen.
Producera och sälja skogsodlingsmaterial
Om du producerar eller saluför skogsodlingsmaterial yrkesmässigt ska du eller ditt företag finnas med i Skogsstyrelsens register över företag som producerar och saluför skogsodlingsmaterial. Om du inte finns med i registret ska du lämna in en anmälan om registrering till Skogsstyrelsen. Du anmäler dig genom att fylla i och skicka in en blankett.
Blanketter - skogsodlingsmaterial
Årlig avgift
Du som är registrerad betalar en årlig grundavgift till Skogsstyrelsen. Grundavgiftens storlek bestäms av kvantiteten skogsodlingsmaterial som salufördes föregående kalenderår. Avgiften är
- 5 500 kr vid saluföring av färre än 5 miljoner plantor
- 9 000 kr vid saluföring av 5–30 miljoner plantor
- 16 000 kr vid saluföring av 30 miljoner plantor eller fler.
Kontrollavgift
Varje år gör Skogsstyrelsen kontroller hos några företag. Då kontrollerar vi att företaget följer de regler som finns för produktion och saluföring av skogsodlingsmaterial. Det finns två nivåer på kontroller, kontrollbesök och förenklad kontroll. Skogsstyrelsen avgör kontrollens omfattning i det enskilda fallet.
Om du får ett kontrollbesök betalar du en avgift på 8 500 kronor och får du en förenklad kontroll betalar du 3 500 kronor.
Regelverk för produktion och saluföring av skogsodlingsmaterial
Regelverket omfattar frökällor och kategorier av skogsodlingsmaterial, stambrev, handel med skogsodlingsmaterial mellan EU-länder och import från tredje land, kvalitetskrav vid saluföring, och krav på märkning och dokumentation vid saluföring av skogsodlingsmaterial.
Regler för frökällor och kategorier
Skogsodlingsmaterial som saluförs måste komma från en frökälla som är godkänd och registrerad i någon av EU:s medlemsstater. Det finns olika typer av frökällor. Varje frökälla är godkänd för produktion av skogsodlingsmaterial av en viss kategori, beroende på med vilken noggrannhet frökällans egenskaper undersökts.
Det finns sex olika typer av frökällor (basic material):
- Frötäktsområde (FO) (seed source)
- Frötäktsbestånd (FB) (stand)
- Fröplantage (FP) (seed orchard)
- Föräldraträd till familj (FT) (parents of family)
- Klon (KL) (clone)
- Klonblandning (KB) (clonal mixture).
Du kan läsa mer om varje frökälla under respektive rubrik.
Frötäktsområde (FO) (seed source)
Ett frötäktsområde utgörs av träd inom ett område varifrån frö samlas in. Sedan 2008 är Sverige indelat i fem frötäktsområden, FO-1 Götaland, FO-2 Svealand, FO-3 Södra Norrland, FO-4 Mellersta Norrland och FO-5 Norra Norrland.
Dessa frötäktsområden gäller för alla trädarter som omfattas av reglerna (SKSFS 2002:2 bilaga 1).
Frötäktsområden 2017-04-25 (pdf)
Frötäktsbestånd (FB) (stand)
Ett frötäktsbestånd är en avgränsad population träd med tillräckligt homogen sammansättning. Det finns idag ett par hundra registrerade frötäktsbestånd av olika trädarter runtom i landet.
Frötäktsbestånd 2017-04-25 (pdf)
Fröplantage (FP) (seed orchard)
En fröplantage är en plantering som består av utvalda kloner eller familjer av en trädart. Fröplantager ska vara isolerade eller skötas på ett sådant sätt att pollinering från yttre källor minimeras. Syftet med fröplantager är att få en effektiv produktion av frö som ger träd med särskilt utvalda egenskaper, till exempel hög tillväxt och överlevnad.
Föräldraträd till familj (FT) (parents of family)
Föräldraträd till familj är trädindivider som används för att producera avkomma genom kontrollerad eller fri pollinering av honblommorna hos en känd trädindivid med hjälp av pollen från en annan individ (helsyskon) eller från flera kända eller okända individer (halvsyskon).
Klon (KL) (clone)
En klon är ett antal individer (rameter) som producerats från en och samma ursprungsindivid (ortet) genom vegetativ förökning, exempelvis genom sticklingar, mikroförökning, ympar, avläggare eller delning. Syftet med kloner är att utgöra ett genetiskt arkiv för att möjliggöra uppförökning av genetiskt identiska träd med särskilt utvalda egenskaper.
Klonblandning (KB) (clonal mixture)
En klonblandning är en blandning av identifierade kloner i bestämda proportioner.
Klonblandning 2017-04-25 (pdf)
Register över godkända frökällor
Alla frökällor som är godkända och registrerade i Sverige finns upptagna i Rikslängden. EU-kommissionen sammanställer alla medlemsstaters registrerade frökällor och publicerar på webbplatsen FOREMATIS – Forest reproductive material information system. Mer information hittar du via länkarna till Rikslängden och FOREMATIS.
För fröplantager anges härkomstlatitud som är den genomsnittliga latitud som frö från plantagen beräknas komma från. Detta är viktigt eftersom det avgör inom vilket latitud- och altitudintervall som plantor från respektive fröplantage får användas enligt skogsvårdslagen. Värdet baseras de genomsnittslatituden för de ingående trädens urvalsplats men även fröplantagens läge eftersom pollen från plantagens omgivning alltid befruktar en viss andel av honblommorna. Ju yngre plantagen är desto större andel pollen från omgivningen eftersom unga plantageträd inte producerar så mycket pollen själva. Detta är anledningen till att härkomstlatituden för vissa nyare fröplantager anges med ett intervall som inrymmer olika andel pollen från plantagens omgivning. Verktyget Plantval tar med denna variation i sina beräkningar och listar därför bara de plantager som är tillåtna utifrån den aktuella beräknade härkomstlatituden.
Registrerade frökällor i EU (commission.europa.eu)
Ansökan om godkännande av frökälla
Du kan ansöka om att få en ny frökälla godkänd hos Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen fakturerar kostnaden för handläggning och granskning av ansökan.
Ansökan om godkännande av frökälla (pdf)
Kategorier av skogsodlingsmaterial
Det finns fyra olika kategorier av skogsodlingsmaterial.
Kategorin avgörs av vilka minimikrav enligt föreskrifterna som uppfyllts i fråga om utredning och dokumentation av frökällans egenskaper. Följande kategorier finns:
- Känd härkomst (source-identified)
- Beståndsutvalt (selected)
- Individutvalt (qualified)
- Testat (tested).
En frökälla får godkännas för produktion av de kategorier av skogsodlingsmaterial som anges i tabellen.
Typ av frökälla | Känd härkomst | Beståndsutvalt | Individutvalt | Testat |
---|---|---|---|---|
Frötäktsområde | X | |||
Frötäktsbestånd | X | X | X | |
Fröplantage | X | X | ||
Föräldraträd | X | X | ||
Klon | X | X | ||
Klonblandning | X | X |
Frökällor där godkännandet har upphört
Krav på stambrev som ID-handling
Allt skogsodlingsmaterial som säljs inom EU måste ha ett stambrev. Stambrevet (Master Certificate) är ett certifikat som innehåller uppgifter om skogsodlingsmaterialets härkomst. Syftet är att säkerställa att detaljerade uppgifter om skogsodlingsmaterialets egenskaper följer med till slutanvändaren. På så sätt kan markägaren i framtiden, via uppgifterna i stambrevet, identifiera de planterade trädens härkomst.
Skogsstyrelsen utfärdar stambrev
För frö producerat i Sverige eller som importerats till Sverige från land utanför EU utfärdar Skogsstyrelsen stambrev. Likaså utfärdar Skogsstyrelsen stambrev för växtdelar som producerats i Sverige. För frö och växtdelar som producerats i ett annat EU-land gäller det landets stambrev även i Sverige.
För att få stambrev för svenskt frö krävs att det kommer från en godkänd frökälla och att det finns insamlingsintyg och i förekommande fall klängningsintyg.
Ansökan om stambrev
Du som vill ansöka om stambrev för ett parti skogsodlingsmaterial måste göra det senast en månad efter insamling (eller klängning om det skett). Använd Skogsstyrelsens blankett:
Krav på kvalitet och dokumentation
När du handlar med skogsodlingsmaterial måste den dokumentation som krävs enligt reglerna följa med materialet till köparen, och hela vägen till skogsägaren.
Dokumentation och märkning
Skogsodlingsmaterial ska under hela produktions- och handelskedjan gå att identifiera för att säkerställa att varje föryngring planteras med ett lämpligt material.
Vid produktion och lagring måste du se till att det för varje parti finns information om följande:
- stambrevsnummer
- trädart (även på latin)
- kategori
- ändamål
- typ av frökälla
- identitetsbeteckning för frökällan
- insamlingsplatsens härkomstkoordinater (gäller endast kategorin känd härkomst)
- ursprung (behöver bara anges om partiet kommer från beståndsfrö eller består av kloner)
- mognadsår (gäller frö)
- ålder och typ (gäller plantor)
- eventuell genetisk modifiering
Vid saluföring måste du se till att det finns följande
- En etikett, följesedel eller motsvarande med samma information som vid produktion och lagring.
- Information om leverantörens namn, levererad mängd och om materialet är vegetativt förökat.
Om du säljer frö måste informationen som följer med leveransen även innehålla uppgift om
- renhet
- grobarhet
- tusenkornvikt och antal grobara frön per kilogram.
Frö måste vara förpackat på så sätt att förpackningen inte kan återförslutas sedan den en gång öppnats.
Tänk på att vara tydlig så att alla kan förstå dokumentationen. Undvik förkortningar och interna koder i dokumentationen.
Kvalitet
Plantor som säljs måste vara lämpliga för anläggning av ny skog och de måste vara av god kvalitet.
Plantor för försäljning får inte ha allvarliga skador eller sakna toppskott eller frisk toppknopp. De ska inte ha dubbelstammar eller kraftigt deformerade rötter och inte uppvisa obalans mellan rot- och ovanjordsdel.
Växtskadegörare
Du som producerar och handlar med skogsodlingsmaterial behöver känna till de regler som finns om växtskadegörare och kontroll av dessa. Det handlar om registrering och kontroll, skadegörare, växtpass samt växtskydd. Jordbruksverket ansvarar för dessa frågor.
Regler för handel över landets gränser
Ett syfte med reglerna om produktion och saluföring av skogsodlingsmaterial är att hela EU ska ha harmoniserade regler vilket främjar en väl fungerande marknad inom EU.
In- och utförsel inom EU
Om du för in skogsodlingsmaterial från ett annat EU-land ska du anmäla införseln till Skogsstyrelsen senast två veckor efter det att materialet transporterats över gränsen. Det är du som ansvarar för införseln som ska göra anmälan.
Samma sak gäller om du för ut skogsodlingsmaterial från Sverige till ett annat EU-land. Du måste då anmäla utförseln till Skogsstyrelsen inom två veckor efter utförseln.
Du gör anmälan på en särskild blankett som lämnas eller e-postas till Skogsstyrelsen. Anmälan ska innehålla de uppgifter som framgår av anvisningarna på blanketten.
Då du anmäler införsel eller utförsel måste du även bifoga kopior på de dokument som ska åtfölja ett parti skogsodlingsmaterial vid försäljning, det framgår också av blanketten.
Anmälan om införsel av skogsodlingsmaterial (pdf)
Anmälan om utförsel av skogsodlingsmaterial (pdf)
Import från land utanför EU
För dig som vill importera skogsodlingsmaterial från ett land utanför EU (tredje land) gäller särskilda regler. Du får inte importera skogsodlingsmaterial från tredje land utan särskilt tillstånd från Skogsstyrelsen. EU beslutar om från vilka länder Skogsstyrelsen får bevilja import (införseltillstånd). I vissa fall beslutar EU även om vilken typ av skogsodlingsmaterial (trädart, frökälla och kategori) som kan få införseltillstånd.
Ansökan om införseltillstånd
Du lämnar eller e-postar ansökan om tillstånd att importera skogsodlingsmaterial (införseltillstånd) till Skogsstyrelsen. Till ansökan måste du bifoga de dokument från exportlandet som krävs enligt de regler som gäller för det land varifrån materialet importerats. Kontakta Skogsstyrelsen om du vill veta mer.
Ansökan är förknippad med en avgift på 870 kronor som betalas via postgiro i samband med att ansökan lämnas in.
Ansökan om införseltillstånd för skogsodlingsmaterial (pdf)
Anmälan om införsel från tredje land
Efter att du importerat skogsodlingsmaterial från ett tredjeland måste du anmäla importen till Skogsstyrelsen inom två veckor.
Du gör anmälan på en särskild blankett. Anmälan ska innehålla de uppgifter som framgår av anvisningarna på blanketten (bland annat införseltillståndets nummer). På samma blankett ansöker du även om stambrev.
Då du anmäler importen måste du även bifoga kopior på tull- eller leveranshandlingar som styrker införd mängd.
Kontakta gärna Skogsstyrelsen om du vill veta mer om import från tredje land.
Anmälan om införsel av skogsodlingsmaterial (pdf)
Export till tredje land
Om du vill exportera skogsodlingsmaterial till ett land utanför EU bör du tillsammans med köparen i det landet se till att ni följer det landets regler om import. Det kan till exempel gälla krav på etiketter och certifikat enligt OECD-standard (utfärdas av Skogsstyrelsen) och sundhetscertifikat (utfärdas av Jordbruksverket).