Nytt rekordstort bekämpningsområde för granbarkborre
De omfattande angreppen av granbarkborre i södra Sverige gör nu att Skogsstyrelsen fattat beslut om ett nytt bekämpningsområde som en del i arbetet att begränsa utbrottet. Stora delar av Götaland och Svealand berörs och aldrig tidigare har en så stor del av landet varit klassat som bekämpningsområde.
– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpningsområde för att visa på behovet av extraordinära insatser. Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd.
Efter den torra sommaren 2018 visade Skogsstyrelsens och skogsbrukets inventeringar att granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, motsvarande ett virkesvärde på omkring en miljard kronor. Torkan gjorde granen mer mottaglig och granbarkborren trivs i värmen. Angreppen är värst i sydöstra Götaland, men även i andra områden är angreppen betydande.
Skogsstyrelsens expertis gör samtidigt bedömningen att angreppet kommer bli minst lika stort under 2019. Blir det ännu en torr sommar kan skadorna femdubblas. Situationen har gjort att Skogsstyrelsen bildat en krisgrupp med skogliga aktörer för att samarbeta om åtgärder.
Sedan tidigare är delar av Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län klassat som bekämpningsområde efter de senaste årens utbrott, men nu krävs en rejäl utökning av området. Skogsstyrelsen har därför fattat beslut om ett nytt bekämpningsområde som omfattar en stor del av Götaland men också delar av Södra Svealand (se karta nedan!). Sammantaget har Sverige aldrig tidigare haft så omfattande bekämpningsområden som just nu.
I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. En annan viktig skillnad i ett bekämpningsområde är att högst tre kubikmeter gran med färska skador inom ett hektar får lämnas kvar i skogen efter skogsskador som till exempel storm, brand och snöbrott.
– Syftet är att få fler verktyg i verktygslådan för att tillsammans med andra insatser bedriva ett effektivt bekämpningsarbete, säger Mats Carlén.
De nya föreskrifterna om utökningen av bekämpningsområdet kommer att gälla från 1 april.
De här delarna ingår i det nya bekämpningsområdet:
- Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län,
- Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,
- Västra Götalands län: Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner,
- Örebro län: Laxå, Askersunds, Hallsbergs, Kumla, Örebro och Lekebergs kommuner
De här delarna ingår sedan tidigare i bekämpningsområde:
- Gävleborgs län: Nordanstigs, Hudiksvalls, Ljusdals, Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner,
- Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner,
- Jämtlands län: Östersunds kommun, Bräcke och Ragunda kommuner, de delar av Bergs och Härjedalens kommuner som ligger öster om väg E 45, Ströms, Alanäs, Gåxsjö, Hammerdals, Fjällsjö, Bodums och Tåsjö församling inom Strömsunds kommun.
Mer information:
Mats Carlén, skadesamordnare, Region Syd, Skogsstyrelsen, 035-13 68 41, 070-215 71 35, mats.carlen@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se