Avverkning för att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden eller för att möjliggöra försöksverksamhet
Du behöver anmäla en avverkning i skogsmark som är 0,5 hektar eller större och som har till syfte att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden eller för att möjliggöra försöksverksamhet till Skogsstyrelsen. Om åtgärden sker i ädellövskog eller fjällnära skog behöver du istället ansöka om tillstånd för åtgärden.
Avverkning som ökar natur- och kulturmiljövärdena jämfört med en vanlig avverkning (föryngringsavverkning) finns ofta med målklassen "Naturvård skötsel" (NS) i en så kallad grön skogsbruksplan. Andra exempel på avverkning som ökar natur- och kulturmiljövärdena är:
- avverkning för naturvårdsbränning
- avverkning i tätortsnära skog med stor betydelse för allmänhetens friluftsliv och rekreation
- avverkning för att skydda, förstärka eller återskapa värdefulla kulturmiljöer.
Skicka in anmälan sex veckor innan avverkning
Du måste skicka in din anmälan senast sex veckor innan du påbörjar avverkningen. Sex veckor är den tid vi på Skogsstyrelsen har för att kontrollera om det finns något som behöver skyddas inom området och att du följer reglerna i skogsvårdslagstiftningen.
Om du gör en ansökan om avverkning i fjällnära skog eller ädellövskog finns ingen sexveckorsgräns. Du behöver då istället invänta Skogsstyrelsens beslut i ärendet.
Samråd enligt miljöbalken
En anmälan för avverkning enligt skogsvårdslagen gäller även som en anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Du behöver därför inte söka samråd separat när du gör en anmälan om avverkning.
Vad behöver planeras i förväg?
Avgränsning av areal
Säkerställer att avverkningen sker på rätt ställe. Det är särskilt viktigt med tydlig märkning (snitsling) om beståndsgränserna är otydliga.
Uttag av skogsbränsle
Om du ska ta ut grot eller stubbar i samband med avverkningen behöver du ha en plan och beskriva hur du ska begränsa miljöpåverkan. Uttag av skogsbränsle ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan åtgärden påbörjas.
Skyddsdikning
Om du ska skyddsdika i samband med avverkningen behöver du ha en plan och beskriva hur du ska begränsa miljöpåverkan. Skyddsdikningen ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan den påbörjas.
Hänsyn av olika slag
En bra planering anger tydligt i terrängen och i traktdirektiv var hänsynskrävande biotoper och naturvärdesträd finns och var hänsyn ska tas till exempelvis vatten, fornlämningar, känsliga arter, rennäring och värdefulla kulturlämningar. När du anmäler åtgärden till Skogsstyrelsen bör det framgå tydligt av anmälan hur du har planerat att ta hänsyn vid avverkningen.
Föryngringsmetod
Ståndortsförhållandena har störst vikt vid val av föryngringsmetod och bestäms bäst på barmark innan avverkning. Viktiga faktorer är jordart, humuslagrets tjocklek, markfuktighet och bördighet. Om hygget inte ska planteras eller föryngras genom sådd ska fröträd lämnas. I planeringen ingår också att bestämma markberedningsmetod och trädslag.
Avverkningens utförande
Denna planering görs ofta av det virkesköpande företaget som sköter själva avverkningen. Där ingår bland annat placering av avlägg, dragning av basvägar, eventuellt behov av markförstärkning på grund av dålig bärighet och när på året avverkningen ska göras.
Kräv ett professionellt genomförande
Diskutera gärna utförandet före avverkningen. Oavsett vem som avverkar bör du ställa krav på ett professionellt och kunnigt genomförande så att din skog och mark behandlas på det sätt som du önskar. Även om avverkningen utförs av någon annan är det du som ägare till marken som har det slutliga ansvaret för att följa reglerna.
Du behöver känna din skog och ta miljöhänsyn
I samband med föryngringsavverkning är det viktigt att du tar hänsyn till den biologiska mångfalden, kulturmiljön, rennäringen och friluftslivet. Du behöver också känna till vilka arter som finns i din skog och vad reglerna i artskyddet säger om dem.
Vägledningar och kunskapsstöd artskydd