Skogsstyrelsepersonal står och diskuterar betesskador av rådjur, tillsammans med flera andra aktörer och privata skogsägare. Foto: Amanda Overmark

Balans mellan skog och vilt – en gemensam insats

Betesskadorna kan minska genom bättre samarbete mellan jägare och skogsägare. Vi använder arbetsmetoden Mera tall, som går under namnet Samverkan skog och vilt i norra Sverige, för att engagera och inspirera fler att bidra till en hållbar balans mellan skog och vilt.

Under många år har andelen tall i våra skogar minskat, främst på grund av att skogsägare planterat gran för att undvika viltskador. Därför startades 2010 det nationella samverkansprojektet Mera tall som ville visa att man genom samverkan och goda exempel kan öka möjligheterna till lyckade tallföryngringar i södra Sverige. I de nordligaste länen, där tall dominerar, har vi valt att arbeta under namnet Samverkan skog och vilt. Även om projektet är avslutat fortsätter Skogsstyrelsen att sprida metoden för långsiktigt hållbar skogsförvaltning.

Samverkan för en hållbar förändring

Skog- och viltsituationen varierar mycket inom landet. Ett viktigt led i arbetet med att uppnå en bättre balans mellan skog och de vilda hjortdjuren är att ha samsyn och ett lokalt fokus. Det kan skapas genom lokala dialogmöten. Arbetsmetoden Mera tall bygger på tre grundstenar:

  1. Samverkan: Förutsättningen för goda resultat är att jägare och skogsägare samverkar på ett bra sätt. Grunden för samverkan är kunskap om sambanden mellan skog och vilt, att gemensamt ta fram och använda de faktaunderlag som finns samt att respektera varandras synpunkter och erfarenheter.
  2. Skaffa lokal kunskap: Det är viktigt att studera vad som händer i den egna skogen eller på den egna jaktmarken, att ha tålamod och observera trender över flera års tid. Även enkla inventeringar fyller en god funktion, exempelvis spillningsinventering, eller att anlägga några mindre hägn på nyare hyggen.
  3. Forma en rimlig och genomförbar åtgärdsplan: Formulera först en nulägesbeskrivning med hjälp av det gemensamt framtagna faktaunderlaget. Därefter diskuterar ni tillsammans fram en målbild för ert område. Nästa steg är att enas om åtgärder som leder mot målet. Gäller åtgärdsplanen förvaltning av älg eller kronhjort behöver åtgärderna stämmas av inom skötselområdet.

Kontakta någon av oss samordnare om du vill veta mer eller har idéer om hur detta skulle kunna genomföras i ditt område.

Publikationer

Om du vill lära dig mer om hur du kan arbeta med balansen mellan skog och klövvilt finns både en handbok och en broschyr om arbetsmetoden Samverkan skog och vilt/Mera tall att ladda ner. I broschyren Tänk vilt när du sköter din skog hittar du ännu fler tips på hur skogsskötsel och viltförvaltning kan bidra till en bättre balans.

Handbok Mera tall (pdf)

Broschyr Mera tall (pdf)

Tänk vilt när du sköter din skog (pdf)

  • Senast uppdaterad: 2024-09-25