Kartverktyg - en hjälp att förbättra naturmiljön
Grip on Life utvecklar en handfull kartverktyg med fokus på att förbättra naturmiljön i skog och vatten. Kartverktygen kommer att presenteras under 2025. Vi har också utvecklat en guide för den som vill lära sig mer om hur geografiska informationssystem - digitala kartverktyg - fungerar.
Hitta potentiella våtmarker (under utveckling)
Grip on Life utvecklar ett GIS-baserat kartverktyg för att kunna identifiera potentiella våtmarker inom Jönköpings län. Syftet med kartverktyget är att det ska fungera som ett prioriteringsstöd i arbetet med restaurering/återvätning av våtmarker.
Kartverktyget identifierar potentiella våtmarker utifrån sex områden:
- Lågpunkter (lågpunktskartering)
- Minskad växthusavgång
- Ökad biologisk mångfald
- Näringsretention
- Minskad översvämningsrisk
- Grundvattenbildning
Verktyget tas fram av Länsstyrelsen i Jönköpings län inom ramen för Grip on Life. I första hand är verktyget tänkt att användas av tjänstemän på kommuner och myndigheter i deras arbete med våtmarker, men verktyget kan även fritt användas av skogsbruket och intresserade markägare.
Lanseras i början av 2025.
Guide till digitala kartstöd
I Grip on Lifes guide till digitala kartstöd finns beskrivningar av vad olika geografiska informationssystem – digitala kartor – innehåller och hur de kan användas för att öka miljöhänsynen i samband med skogsbruk.
Guiden riktar sig till dig som vill få en grundläggande förståelse för de kartor som numera används flitigt inom skogsbruket. Den fokuserar på kartor med koppling till skogsbruk vid vatten. Markfuktighetskartan, som SLU utvecklat, är ett exempel.
Guiden har tagits fram av Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Jämtland inom ramen för Grip on Life.
Skogsbruk vid vatten - en guide till digitala kartstöd (lansstyrelsen.se)
Skogsvattenkartan (under utveckling)
I Skogsvattenkartan samlas flera olika kartlager med koppling till vattenförekomst i skogslandskapet. Den stora nyheten är ett unikt kartlager – flödesackumulation – som är ett hjälpmedel för att bedöma risken för påverkan av vattenkvaliteten i samband med skogsbruksåtgärder.
Med flödesackumulation avses ett modellerat avrinningsområde, det vill säga ett område som bedöms finnas uppströms en given punkt och som bidrar med tillrinning av vatten ner till punkten. Resultatet presenteras i hektar. Ju högre flödesackumulation det är i en punkt, desto större är sannolikheten att det är en permanent vattenförekomst.
Med hjälp av flödesackumulationslinjer kan man identifiera förväntad förekomst av ytvatten inom ett område där åtgärder planeras att genomföras. Man får också en uppfattning om hur vattnet rör sig mellan området där åtgärder planeras och nedströms liggande sjöar, vattendrag och annan vattenförekomst. Skogsvattenkartan utgör dessutom ett stöd för att dimensionera skyddsåtgärder i samband med dikesrensning och skyddsdikning, samt dimensionering av vägtrummor.
Lanseras i början av 2025.
Samlad åtgärdsplan vatten (under utveckling)
Länsstyrelsen i Halland har inom ramen för Grip on Life tagit fram en samlad åtgärdsplan för vatten (SÅV) där man samlat behovet av åtgärder som rör sjöar och vattendrag på ett ställe, samt prioriterat mellan åtgärderna.
SÅV-planen är utformad som en geodatabas med ett GIS-skikt. I geodatabasen listas åtgärderna i prioriteringsordning; från prioritet 1 (högsta prioritet) till prioritet 4 (lägsta prioritet). Syftet med geodatabasen är att den främst ska fungera som underlag för dem som arbetar med vattenåtgärder, men geodatabasen ligger öppen för alla intresserade att ta del av.
Planen innehåller åtgärder kopplade till konnektivitet (hinder) och morfologiska förändringar (specifikt biotopvårdande åtgärder så som återställande av rensade sträckor eller återskapande av bestämmande sektioner). Arbetet utgår från naturvärden och omfattar inte åtgärder för övergödning, friluftsliv, kulturmiljö, flödesreglering eller vattenhushållning.
Lanseras under 2025.
Hitta demonstrationsområden (under utveckling)
Grip on Life anlägger över 60 demonstrationsområden med tillhörande vandringsslingor runt om i landet. Längs slingorna finns informationsskyltar där vi sprider kunskap bland annat om skogsbruk vid vatten, miljöhänsyn samt om naturvärden i och vid vatten.
För att hitta demonstrationsområdena och få information om varje område innehåller, utvecklar Grip on Life ett kartverktyg.
Kartverktyget Hitta demonstrationsområden lanseras i början av 2025.
Kantzonsanalys (under utveckling)
Kantzonens betydelse för livet i vattnet är väl dokumenterad. Men vad är en funktionell kantzon och hur bör den avgränsas? I Hedströmmens avrinningsområde i Västmanland, där Grip on Life jobbar för att skapa bättre förutsättningar för flodpärlmusslan, har vi gjort en GIS-baserad analys av vattendragens kantzoner för att få bättre kunskap om deras funktion och status. Just i detta avrinningsområde är kantzonerna påverkade av långvarigt intensivt skogsbruk, och utgörs ofta ensartade, täta yngre barrskogar.
Metodbeskrivningen av den GIS-baserade analysen är sammanfattad i en rapport. Kantzonerna kommer också presenteras i ett kartverktyg där det bland annat visar andelen lövträd i kantzonerna och vilken beskuggning/kronslutenhet som kantzonen kan ge till vattendraget.
Lanseras under 2025.
Länk till metodrapporten GIS-baserad analys av vattendragens kantzoner i Övre Hedströmmen (pdf)