Exkursion för studenter på Skogskandidatprogrammet vid Linnéuniversitet. Emån, 2024. Foto: Eliska Duskova

Exkursion för universitetsstudenter med skogens vatten i centrum

Nyhet - 23 oktober 2024

Hänsyn mot vatten vid skogsbruksåtgärder samt restaurering av våtmarker och vattendrag. Det stod i fokus under Grip on Lifes exkursion för studenter på Skogskandidatprogrammet vid Linnéuniversitetet i veckan. - Det är viktigt att öka kunskapen hos framtidens skogliga yrkesverksamma om både miljöhänsyn och restaurering, och här vill vi gärna bidra, säger Martin Hederskog, Grip on Life.

Sedan starten av Grip on Life har projektet gjort olika satsningar för att sprida kunskap om skogsbruk och vatten till universitetsstudenter inom skogliga program. Det är nu tredje året i rad som en exkursion hålls för studenter vid Linnéuniversitetet.

– Vårt mål är att ge studenterna ökad förståelse om varför hänsyn mot våtmarker och vattendrag i samband med skogsbruk är viktigt, och varför restaurering behövs. Vi betonar ekosystemtjänsterna som de här miljöerna ger, samtidigt som vi kan visa ”best practice”. I och med att vi inom Grip on Life dagligen jobbar med de här frågorna, så kan vi tillföra expertkunskap som kompletterar den ordinarie undervisningen, menar Martin Hederskog, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen Kalmar och medarbetare i Grip on Life.

Besök vid restaurerad bäck

Exkursionen vid Emån innehöll både teori och praktiska exempel – och intressanta diskussioner om bland annat kantzoner och restaurering av våtmarker och vattendrag. Bland annat besökte gruppen Sandvadsbäcken där en sträcka av vattendraget restaurerats, samt en dikad våtmark som nu håller på att återvätas. Elfiske och åtgärder för att förbättra bottenfauna stod också på programmet tillsammans med Emåförbundet.

Exkursion även nästa år

Responsen från studenterna var väldigt positiv visar utvärderingen alla fick fylla i vid dagens slut.

”Mycket lärorikt och kul”, ”Jag har fått fördjupade kunskaper och framför allt praktiska exempel”, skriver bland annat två av studenterna.

– Vi planerar att hålla en exkursion även 2025 för nästa årskurs av studenter på Skogskandidatprogrammet. Det här känns väldigt angeläget – och även givande för oss, säger Martin Hederskog.