På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Exkursion för universitetsstudenter med skogens vatten i centrum
Exkursion för universitetsstudenter med skogens vatten i centrum
Nyhet -
23 oktober 2024
Hänsyn mot vatten vid skogsbruksåtgärder samt restaurering av våtmarker och vattendrag. Det stod i fokus under Grip on Lifes exkursion för studenter på Skogskandidatprogrammet vid Linnéuniversitetet i veckan.
- Det är viktigt att öka kunskapen hos framtidens skogliga yrkesverksamma om både miljöhänsyn och restaurering, och här vill vi gärna bidra, säger Martin Hederskog, Grip on Life.
Sedan starten av Grip on Life har projektet gjort olika satsningar för att sprida kunskap om skogsbruk och vatten till universitetsstudenter inom skogliga program. Det är nu tredje året i rad som en exkursion hålls för studenter vid Linnéuniversitetet.
– Vårt mål är att ge studenterna ökad förståelse om varför hänsyn mot våtmarker och vattendrag i samband med skogsbruk är viktigt, och varför restaurering behövs. Vi betonar ekosystemtjänsterna som de här miljöerna ger, samtidigt som vi kan visa ”best practice”. I och med att vi inom Grip on Life dagligen jobbar med de här frågorna, så kan vi tillföra expertkunskap som kompletterar den ordinarie undervisningen, menar Martin Hederskog, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen Kalmar och medarbetare i Grip on Life.
Besök vid restaurerad bäck
Exkursionen vid Emån innehöll både teori och praktiska exempel – och intressanta diskussioner om bland annat kantzoner och restaurering av våtmarker och vattendrag. Bland annat besökte gruppen Sandvadsbäcken där en sträcka av vattendraget restaurerats, samt en dikad våtmark som nu håller på att återvätas. Elfiske och åtgärder för att förbättra bottenfauna stod också på programmet tillsammans med Emåförbundet.
Exkursion även nästa år
Responsen från studenterna var väldigt positiv visar utvärderingen alla fick fylla i vid dagens slut.
”Mycket lärorikt och kul”, ”Jag har fått fördjupade kunskaper och framför allt praktiska exempel”, skriver bland annat två av studenterna.
– Vi planerar att hålla en exkursion även 2025 för nästa årskurs av studenter på Skogskandidatprogrammet. Det här känns väldigt angeläget – och även givande för oss, säger Martin Hederskog.