På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Vi behöver fler våtmarker eftersom våtmarker har förmågan att magasinera och lagra vatten, filtrera näring, öka den biologiska mångfalden och minska växthusgasbelastningen på atmosfären. Dessa ekosystemtjänster kan ha stor betydelse för miljö- och klimatanpassningsarbetet, både lokalt och regionalt. Frågan är bara var restaurering eller anläggning av våtmarker ger bäst effekt?
Resurserna att arbeta med restaurering av våtmarker är begränsade, både då det gäller tid och ekonomi. För att få bäst effekt av arbetet måste vi hitta de bästa lägena i landskapet för våtmarker.
Sverige har, jämfört med andra länder, stor tillgång till geoinformationsmaterial som kan göra det lättare att hitta lämpliga och viktiga lägen för våtmarker. Matti Ermold, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen Jönköping, har valt ut och granskat tre olika GIS-metoder för att hitta våtmarkslägen. Undersökningen visade att metoden som baseras på lågpunkter i landskapet är mest lovande.
Du kan läsa mer om undersökningen och om metoderna att hitta våtmarkslägen i Grip on Lifes rapport ”Potentiella våtmarkslägen – en avvägning av olika GIS-metoder”, se rubriken Relaterade dokument.