På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Sök
Meny
Lärorika dagar med fokus på våtmarker och hydrologisk restaurering
Nyhet -
25 april 2025
Nyligen samlades närmare 35 deltagare i Kalmar för en tvådagars träff med fokus på hydrologisk restaurering av våtmarker i skogslandskapet. Målet med träffen var att främja erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning mellan aktörer som på olika sätt arbetar med våtmarksrestaurering – och på så sätt inspirera till fler och bättre hydrologiska restaureringar!
Genom föredrag, fältbesök och diskussioner fick deltagarna ta del av lärdomar från arbetet i projektet Grip on Life – både vad gäller framgångsfaktorer och utmaningar. Deltagarna kunde också lära av varandra, diskutera metoder, syften, förutsättningar och kompromisser, samt ta del av nyheter inom forskning och uppföljning kopplade till våtmarker.
Första dagen hölls inomhus och på programmet stod föredrag, erfarenhetsutbyten och diskussion. Bland annat presenterades exempel på genomförda våtmarksåtgärder i Kalmar län, uppföljningar från olika delar av landet samt aktuella forskningsresultat. Diskussionerna var livliga och många bidrog med egna reflektioner och frågor. Ett särskilt fokus låg på hur viktigt det är att använda rätt planeringsunderlag – något som också blivit tydligt i arbetet i Grip on Life, där vi gått från en mindre lyckad åtgärd i början av projektet till allt bättre och mer välgrundade restaureringsåtgärder.
Dag två tillbringades i fält, med besök på tre olika restaureringsplatser i Kalmar län: i Viråns, Emåns och Alsteråns avrinningsområden. I fält låg fokus på att studera åtgärder där bestämmande sektioner har återskapats som en del av den hydrologiska restaureringen. En höjdpunkt var besöket i Träthult där markägarna deltog och delade med sig av sina egna erfarenheter från våtmarksrestaureringen på deras mark.
Hydrologisk restaurering innebär att man återskapar mer naturliga vattenförhållanden i våtmarker som tidigare har dikats eller torrlagts. Det kan till exempel göras genom att plugga eller lägga igen diken, restaurera bestämmande sektioner eller leda vattnet tillbaka till sitt ursprungliga flöde.
Bestämmande sektion
En bestämmande sektion är en trängre del av vattendraget som fungerar dämmande på området uppströms. Den bestämmande sektionen kan vara en tröskel eller förhöjning i botten men kan också vara en plats med minskad bredd i vattendraget eller en vägtrumma. Vid restaurering av bestämmande sektioner är syftet är att bromsa vattnets avrinning och hålla kvar mer vatten i våtmarken uppströms.