På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Att göra rätt sak på rätt plats är avgörande för att få till ett effektivare miljöarbete. Så hur vet vi att vi gör rätt? Jo, vi mäter! I Kalmar län har vi redan påbörjat uppföljningen – en slags nollmätning – för två av våra åtgärdsområden. På så sätt kan vi ta reda på vilken effekt våra åtgärder får och vad som fungerar bäst.
Vattenuppehållande åtgärder
Vattnets uppehållstid i landskapet har förkortats på många håll, till följd av omfattande utdikning av våtmarker och rätning av vattendrag. Följer man exempelvis Sandvadsbäcken uppströms från dess mynning i Emån kan man se flera exempel på just det, och det är tydligt att området en gång har kunnat hålla mer vatten under längre perioder.
Men vad händer egentligen om vi återskapar de tidigare bestämmande sektionerna som rensats bort, med så kallade vattenuppehållande åtgärder, för att försöka återskapa den ursprungliga hydrologin? Det vill vi ta reda på!
Därför har vi nu placerat en flödesmätare i systemets nedre del för att kunna registrera flödena före och efter de planerade åtgärderna inom Grip on Life. Vi hoppas få veta mer bland annat om hur vattenflödena i området reagerar under torrperioder såväl som under perioder med mycket nederbörd och höga flöden. Eftersom vi startar mätningarna redan nu, får vi veta hur det fungerar före och efter att de vattenuppehållande åtgärderna genomförts.
Genom att hålla kvar mer vatten i området hoppas vi på flera positiva effekter:
Höjda grundvattennivåer
Mer vatten tillgängligt för omkringliggande skogen under längre perioder vilket kan minska torkstressen
Fler vattenspeglar under längre perioder till nytta för djurlivet
Stabilare lokalklimat
Utjämna flöden vid torka respektive höga flöden
Våtmarksrestaurering
Vid Skogsmossen, en våtmark som dikades ut för att odla grödor på, har vi installerat en vattennivåmätare för att kunna utvärdera den kommande restaureringen av våtmarken. Genom att följa vattennivåns förändringar och ta prover på kvaliteten på vattnet som lämnar området hoppas vi lära oss mer om vilka effekter restaureringen får.