På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Ny rapport om fysisk restaurering av vattenmiljöer
Ny rapport om fysisk restaurering av vattenmiljöer
Nyhet -
27 maj 2021
En ny rapport, Fysisk restaurering av akvatiska miljöer – vattendrag och sjöar med kantzon och våtmarker, har sett dagens ljus. Rapporten vänder sig till alla som är intresserade av vatten- och naturvård.
Rapporten är en uppdatering och utökning av den tidigare manualen Ekologisk restaurering av vattendrag som dåvarande Fiskeriverket och Naturvårdsverket publicerade 2008. Den nya versionen är tänkt att fungera som en kunskapskälla, metodkatalog och inspiration för hur man kan återställa och förbättra Sveriges vattenmiljöer ur ett avrinningsområdesperspektiv.
Vi tror att rapporten kan intressera både lokala utförare av åtgärder (till exempel fiskevårdsområden), företag, markägare, sportfiskare, kommuner och verksamhetsutövare. Även statliga aktörer som länsstyrelser och centrala myndigheter kan ha nytta av rapporten.
I blickfånget ligger praktiska och erfarenhetsmässiga åtgärder som är användbara i vattenlandskapet och är inriktade mot naturbaserade lösningar för att återställa ekosystemens värden och funktion i våra inlandsvatten. Manualen har också ett rikt bildmaterial som ska illustrera tillvägagångssätt för lyckade restaureringsåtgärder.
Länsstyrelsen i Jämtlands län har skapat rapporten på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Författarna är Erik Degerman och Ingemar Näslund.
− Vi hoppas att rapporten kommer bidra till ett ökat engagemang och fler åtgärder för att långsiktigt säkerställa biologisk mångfald och ett hållbart nyttjande av våra vatten, säger Mårten Gustafsson, enheten för biologisk mångfald på HaV.