På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Hur använder allmänheten våtmarker och vattendrag inom Natura 2000-områden? Vad får det för effekt? Och vad kan man definiera som ett hållbart användande? Dessa frågor besvarar vi i Grip on Lifes nya rapport.
I en fallstudie analyserar vi påverkan från ”mjuka” verksamheter som friluftsliv och andra ekosystemtjänster i flera olika Natura 2000-områden som ingår i projektet Grip on Life. Målet är att identifiera specifika och allmänna exempel på vad som är ett hållbart nyttjande av våtmarker och vattendrag med omgivningar inom Natura 2000-nätverket. Ett ytterligare mål är att ge konkreta förslag till åtgärder för att minska den negativa påverkan eller öka den positiva.
De aktiviteter som bedrivs i områdena visade sig inte ha någon betydande inverkan på bevarandevärdena i de studerade områdena, och påverkan från nyttjandet av olika ekosystemtjänster visade sig med något undantag vara generellt låg.
Arbetet har genomförts på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten som i arbetet med Prioritized Action Framework (PAF) har identifierat en kunskapslucka på temat. Läs mer om studien och resultatet i rapporten.