På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Ny rapport om systematiskt naturvårdsarbete i Natura 2000-områden
Ny rapport om systematiskt naturvårdsarbete i Natura 2000-områden
Nyhet -
24 juni 2021
Grip on Lifes nya rapport beskriver ett möjligt arbetssätt för systematiskt naturvårdsarbete tillämpat på svämlövskogar. Syftet är att ge underlag för fortsatt analys och diskussion, och i förlängningen en pusselbit till den långsiktiga omställningen till ett mer systematiskt sätt att arbeta med naturvård.
Rapporten beskriver kortfattat svämlövskogarnas bevarandestatus och ekologi. Huvudfokus är resultaten från ett länsövergripande arbete med att få en gemensam bild av areal och bevarandetillstånd för svämlövskogar inom Natura 2000-områdena samt ta fram förslag på arbetssätt. Rapporten beskriver också hur långt arbetet fortskridit och dokumenterar erfarenheterna och lärdomarna vi gjort hittills.
Syftet med rapporten är att ge underlag för fortsatt analys och diskussion, och i förlängningen åtgärder och insatser för de aktuella naturtyperna. Resultatet är en pusselbit i en långsiktig omställning till ett mer systematiskt och adaptivt sätt att arbeta med naturvård i Sverige.
Svämlövskogar valde vi som testpilot eftersom de har höga naturvärden som är beroende av återkommande översvämningar. Dessutom har Sverige en förhållandevis liten utpekad areal och ett stort behov av åtgärder för att upprätthålla och återskapa fullgott tillstånd i de Natura 2000-områden där vi hittar svämlövskogar. Det långsiktiga syftet med arbetssättet vi beskriver är att öka andelen areal i fullgott tillstånd inom Natura 2000-områdena. På så sätt kan vi förbättra möjligheten för naturtyperna att uppnå gynnsam bevarandestatus på biogeografisk nivå.
Rapporten har utarbetats av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Läs mer om studien och resultatet i rapporten.