Ny rapport visar effekter på vattenkvalitet efter dikesigenläggning
Vattenkvaliteten kan i viss mån försämras när diken läggs igen, men de negativa effekterna är lokala, och bedöms endast vara initiala. Det är slutsatsen i en ny rapport från Grip on Life. Uppföljningen visar också att det inte blev någon signifikant ökning av metylkvicksilver efter dikesigenläggningen, vilket man befarat.
Från juli 2020 till juni 2023 har Grip on Life gjort både månadsvisa provtagningar och kontinuerliga mätningar med sensorer för att få svar på hur dikesigenläggning på två våtmarker i Västmanland påverkat vattenmiljöerna nedströms. Bland annat har man mätt halterna av metylkvicksilver, näringsämnen, pH och vattnets grumlighet. Grumling av vatten kan innebära att fisk, flodpärlmusslor och andra vattenlevande djur och organismer riskerar att skadas eller dö.
Mätningarna, som analyserats av SLU, visar att generellt försämrades vattenkvaliteten nedströms efter dikesigenläggningarna genom brunare vatten, lägre pH och mer näringsämnen, men de negativa effekterna var lokala och innebar inte någon större påverkan. Det har inte heller gått att se någon ökad grumling i samband med dikesigenläggning.
– Vår bedömning är dessutom att de negativa effekterna är initiala. Den bedömningen grundar vi på tidigare studier av våtmarksrestaurering, säger Carolina Lind, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Västmanlands län och ansvarig för mätningarna som utförts inom ramen för Grip on Life.
Vill gynna biologisk mångfald
Ett viktigt resultat är även att man inte sett någon signifikant ökning av metylkvicksilver nedströms efter dikesigenläggningen. Miljögiftet är en form av kvicksilver som levande organismer kan ta upp.
– Syftet med dikesigenläggningen på de här två våtmarkerna var att minska tillförseln av jord och organiskt material från dikena till vattendragen till mer naturliga nivåer. I slutänden har vi velat gynna den biologiska mångfalden, uppger Magnus Lindh, skogskonsulent med fokus på återvätning på Skogsstyrelsen och medarbetare inom Grip on Life.
Mer kunskap behövs
Att få mer kunskap om hur vattenkvaliteten påverkas av dikesigenläggning är viktigt, anser Magnus Lindh och Carolina Lind.
– Det finns tyvärr få studier om detta. Vår uppföljning har visserligen endast pågått under tre år vilket är en ganska kort mätserie, men resultaten i vår rapport ger ändå värdefull information, säger Carolina Lind.
Resultatet av uppföljningen sammanfattas i rapporten:
Uppföljning av dikesigenläggning – Sammanställning av vattenkemi och nivåer 2020–2023