Närbild på kvinna som använder sin laptop i skogen. Foto: Mostphotos

Nybörjarguide till digitala skogliga kartor

Nyhet - 13 januari 2025

Nu släpper Grip on Life en guide för att underlätta för den som vill lära sig mer om de digitala kartor som används inom skogsbruket.

Geografiska informationssystem och geografiska data i form av olika kartor är ett viktigt stöd för såväl myndigheter som för skogsbruket. Kartorna som utvecklats av myndigheter, däribland Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet, ligger dock öppna för alla intresserade att ta del av. Med hjälp av kartorna går det att utforska den svenska skogen generellt, till exempel se var det finns skyddade områden, eller få hjälp när det är dags att planera olika skogsbruksåtgärder. Några exempel på kartor är Skogliga grunddata, Markfuktighetskartan och Skador på skog.

– Digitala kartor har använts under många år av skogsbruket och av myndigheterna själva, men användningen kanske inte är så utbredd bland enskilda skogsägare. Guiden förklarar hur några av kartorna fungerar, vårt syfte är att underlätta för ovana användare att börja använda dem. Kartorna utgör väldigt bra stöd, säger Elin Götzman på Länsstyrelsen Jämtland och medarbetare inom Grip on Life.

Ett extra fokus i Grip on Lifes digitala kartguide ligger på kartor som kopplar till skogens vatten.

– Det hänger samman med att vårt uppdrag i projektet är jobba för att förbättra hänsynen till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker – samtidigt som vi kan bedriva ett aktivt skogsbruk.

Lansering av kartverktyg

Grip on Life utvecklar även egna kartverktyg som kommer att lanseras under året. Ett exempel är ”Skogsvattenkartan” som är ett hjälpmedel för att bedöma risken för påverkan av vattenkvaliteten i samband med skogsbruksåtgärder.

Guide till digitala kartor (lansstyrelsen.se)

Kartverktyg Grip on Life (griponlife.se)