På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
I en samlad åtgärdsplan för vatten (SÅV) finns åtgärder som rör vatten samlat på ett ställe och prioriterar mellan olika åtgärder och geografiska områden. Men hur har SÅV-metodiken fungerat hittills? Det beskriver vi i en rapport.
Under 2015 och 2016 tog Länsstyrelsen i Jönköping fram en så kallad Samlad åtgärdsplan för vatten (SÅV). SÅV samlar åtgärder som rör vatten på ett ställe och prioriterar mellan åtgärder och geografiska områden. Materialet är tänkt att fungera som underlag för alla som arbetar med vattenåtgärder.
Inom Grip on Life vill vi informera om den samlade åtgärdsplanen för vatten och lyfta de erfarenheter man fått hittills av att använda SÅV-metodiken inom olika verksamhetsområden. Ett sådant område är arbetet med den nationella planen för moderna miljövillkor (NAP) där man inom ett pilotprojekt i Tidan har testat att använda SÅV som ett prioriteringsverktyg.
Rapport summerar erfarenheter
Inom projektet har vi tagit fram en rapport som summerar och utvärderar erfarenheterna som gjorts inom ramen för det inledande arbetet med NAP.
Några av slutsatserna:
SÅV-metoden uppfyller mycket väl det syfte den togs fram för – det vill säga att samla åtgärdsarbete rörande vatten med tanke på de mål och miljöproblem som en länsstyrelse ska hantera.
Sannolikt måste både själva metodiken och syftet med SÅV ses över om metoden ska fungera fullt ut som ett huvudverktyg för att göra prioriteringar kopplat till arbetet med NAP.
SÅV bör med fördel kunna användas som ett värdefullt verktyg för en länsstyrelse när man tar fram bakgrundsbeskrivningar och målbilder gällande vattenkraftens miljöpåverkan.