Bild på Lyckebyån som rinner stillsamt genom en höstfärgad  lövskog utanför Augerum i Blekinge. Foto: Mostphotos/Magnus Wilson

Mångårig samverkan resulterade i plan för hållbar utveckling av Blekingeåar

Nyhet - 13 december 2024

Efter fem års intensivt och givande arbete finns nu en långsiktig plan för att säkra hållbar utveckling av Mieån och Lyckebyån, Blekinge. Strategier och aktivitetsplaner har tagits fram i ett metodiskt samarbete mellan markägare, myndigheter och intresseorganisationer.

Det stora arbetet har pågått sedan 2019 och är en del av Grip on Lifes satsning i Blekinge. Nu har en viktig milstolpe nåtts i med att strategierna och aktivitetsplanerna för respektive å är färdiga – även om aktivitetsplanerna med konkreta åtgärder kommer att uppdateras kontinuerligt – och det finns utsedda organisationer som kommer att se till att åtgärder genomförs de kommande åren.

– Det känns väldigt häftigt att vi faktiskt kommit fram till detta tillsammans! Nu vet vi vad vi har för mål att jobba mot, och vad vi konkret behöver göra inom respektive avrinningsområde. Vi har fått ihop en bra grupp med olika aktörer som känner stort engagemang för sina vattendrag, säger Therese Stenholm Asp, Länsstyrelsen Blekinge och temaledare i Grip on Life.

Vattnets status berör alla

Hon har lett samverkansgruppen för Lyckebyån, medan samverkansarbetet för Mieån har hållits ihop av Ulrika Widgren, Länsstyrelsen Blekinge.

– Processen att nå fram hit har varit lång, nu känns fortsättningen både spännande och trygg på samma gång, säger hon.

Varför är det här arbetet viktigt?

– Någon typ av gemensam plan behövs för att kunna nå en bättre status för åarna. Allt arbete som rör vatten kräver att man kommunicerar med varandra, inte minst i stora avrinningsområden, stryker Ulrika Widgren under.

– På land är det mindre risk att en åtgärd påverkar något längre bort, men i vatten är den risken mycket större. Åtgärder i en del av avrinningsområdet kan ha stor negativ påverkan långt ner i systemet. Därför behöver alla jobba mot ett gemensamt mål. Utan friskt vatten klarar vi oss inte, tillägger Therese Stenholm Asp.

Informationskväll om planer och samverkan

I går kväll (12 december) hölls en informationsträff där deltagare i samverkansprocessen var på plats tillsammans med andra intresserade aktörer. Här fanns såväl representanter från kommuner, myndigheter, intresseorganisationer, markägare och en och annan privatperson.

Fokus under kvällen var både att berätta om strategierna och åtgärdsplanerna, samt att redogöra för hur själva samverkan bedrivits. Att Grip on Life valde att följa en viss metodik (Conservation standards) för samverkan har varit en grundbult.

– Metodiken innebär att ”man inte kommer undan” svåra frågor. Ibland är det lätt att förenkla, men metodiken för samverkansprocessen har hjälpt oss framåt. Till exempel att tillsammans definiera vilka värden som faktiskt utgör ett hållbart vattendrag, säger Ulrika Widgren.

Metodiken har också varit till hjälp då man i arbetet stött på frågor där aktörerna tyckt olika.

– Men man har insett att vi trots allt ändå jobbar mot samma mål – hållbara vattendrag, säger Therese Stenholm Asp.

Vad händer nu i det här stora samverkansarbetet?

– Nu tar vi nästa steg tillsammans och går från process till aktiv förvaltning – jobbet börjar "på riktigt". Men Grip on Lifes medverkan kommer att fasas ut under 2025 i och med att projektet avslutas. Därefter blir det respektive samverkansgrupp som jobbar vidare med genomförandet. Att Emmaboda kommun även har anställt en åtgärdssamordnare för att bland annat jobba med detta inom Lyckebyåns avrinningsområde underlättar mycket, säger Therese Stenholm Asp.