På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Stort intresse för konferens om hållbart skogsbruk och rent vatten
Stort intresse för konferens om hållbart skogsbruk och rent vatten
Nyhet -
19 november 2019
Hur kan vi bedriva modernt skogsbruk och samtidigt skydda värdefulla vattenmiljöer? Det är en av frågorna vi diskuterade på Grip on Life:s nationella konferens Vattendrag, våtmarker och skog. Konferensen lockade omkring 75 personer som kunde dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter.
Vatten är ett mångsidigt och viktigt ämne på jorden. Samtidigt är det hotat och påverkat från många håll. Genom historien har våra vattenmiljöer förändrats, exempelvis genom utdikning av våtmarker samt rensning och rätning av bäckar, åar och älvar för flottning.
Den 13–14 november arrangerade vi en konferens i Härnösand. Konferensen fokuserade på hur Sverige når målen Natura 2000 och vattenförvaltningen och hur olika samhällsintressen kan mötas kring dessa frågor. Omkring 75 personer deltog från hela landet, både från skogsnäringen och andra företag, myndigheter och intresseorganisationer. Såväl deltagare som föreläsare var mycket nöjda med dagarna.
− Egentligen handlade konferensen om mer än skog, men projektet har som mål att hitta sätt att bruka skogen utan att påverka vattnet. Samtidigt blir skogen allt viktigare i klimatdiskussionen, både som kolsänka och som råvara för material och bränsle, säger Stina Welander, samordnare i Bottenhavets vattendistrikt.
På konferensen presenterades bland annat praktiska exempel på åtgärder i olika miljöer. Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Sveriges lantbruksuniversitet och Freshabit är några av organisationerna som höll presentationer.
− Vi ligger rätt i tid, till och med i framkant, när det gäller diskussionerna kring samverkan och samordning av olika direktiv som vatten- och art och habitatdirektiven. EU:s miljöprogram håller som bäst på att fundera kring en ny projektform för kommande programperiod, nämligen just samverkan mellan olika direktiv, säger Gunilla Oleskog, projektledare för Grip on Life.
Vi tackar alla deltagare och föreläsare för deras stora engagemang som bidrog till en lyckad konferens!