På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
I slutet av maj arrangerade Grip on Life, tillsammans med Oskarshamns fågelklubb och Virån-Oskarshamnsbygdens vattenråd, en vattendag vid härliga Målsjön i Kristdalabygden.
Vi uppmuntrade deltagarna från närområdet att dela med sig av sina smultronställen och ”problemområden” genom att markera dem på en karta över området som sedan kopplades till en kommentar om platsen på tillhörande formulär. På sikt hoppas vi kunna använda den lokala kunskapen för att värna och lyfta fram de samhällsnyttor och ekosystemtjänster som finns i området. Med hjälp av olika typer av åtgärder hoppas vi kunna skapa förutsättningar för mer och friskare vatten i området.
På plats under dagen fanns även Emåförbundet och Naturcentrum. Emåförbundet, ett vattenvårdsförbund hemmahörande i Emåns avrinningsområde, visade upp Målsjöns bottenfauna och hur de vattenlevande organismerna speglar hur vattnet mår och hur verksamheter på land påverkar vattenkvaliteten.
Målsjöns historia
Målsjön är ett populärt besöksmål för den som gillar friluftsliv och fågelskådning. Sjön sänktes under 1930-talet för att vinna odlings och betesmark. Under mitten av 1980-talet höll sjön på att växa igen helt och hållet på grund av minskat betestryck. 1989 påbörjade fågelklubben och markägarna arbetet med att återskapa de igenvuxna sötvattenstrandängarna.
Tillsammans har man arbetat med att återställa och bevara sjön till dess ursprungliga skick. Nu är man beredd att ta nästa steg och idag utreder fågelklubben och vattenrådet med hjälp av Naturcentrum möjligheterna till att höja vattennivåerna i sjön igen för att hålla mer vatten i landskapet och förbättra förutsättningarna för den biologiska mångfalden i området. Under dagen fick deltagarna möjligheten att ställa frågor om planerna och påverkan på omkringliggande marker.