Viktig kunskap om utveckling av biologisk mångfald på våtmark efter restaurering
Många arter kan snabbt gynnas när en våtmark restaureras. Det visar en unik serie inventeringar av Strågeryds våtmark, Blekinge, som Grip on Life precis sammanställts. Det finns dock vissa hot att se upp med för att den biologiska mångfalden inte ska minska igen. Det gäller exempelvis inväxning av sly.
Strågeryds våtmark restaurerades 2019. Våtmarken har hittills inventerats tre gånger – en gång innan restaureringen och därefter 2021 och 2024. Inventeringarna har gjorts för att kunna följa hur den biologiska mångfalden utvecklats i området.
Resultatet från den tredje inventeringen som utförts inom Grip on Life har nu sammanfattats i en rapport och här finns också jämförelser med tidigare inventeringar.
– Sammanfattningsvis kan vi säga att redan efter ett par år efter restaureringen visade inventeringen att antalet arter ökat rejält. Det verkar alltså gå fort för vissa arter att återetablera sig. Nu ser vi att ökningen av den biologiska mångfalden har planat ut, men tyvärr ser vi också att en hel del arter som hittades 2021 inte återfanns 2024, säger Therese Stenholm Asp, Länsstyrelsen i Blekinge och temaledare inom Grip on Life
Kall väderlek kan påverka fynd av arter
Det gäller bland antalet arter av fåglar som har minskat från 34 funna arter 2021 till 19 arter 2024. Vad det beror på är svårt att säkert säga menar projektansvarig Therese Johannesson på Naturcentrum som skrivit rapporten på uppdrag av Grip on Life. Men förmodligen hänger det samman med kallt väder och höga vattennivåer. Av dessa anledningar kan det bli stora variationer mellan olika inventeringsår.
– Våren 2024 var väldigt kylig och regnig vilket påverkade fågellivet. Höga vattennivåer innebär dessutom att tillgången på lämpliga häckningsmiljöer – som träd- och buskfria stränder och ”öar” i våtmarken – minskar, säger hon.
Även antalet funna arter av skalbaggar och andra insikter är färre än 2021. I år hittades 43 arter, 2021 var den siffran 79. Glädjande är att den ovanliga långbensgrodan ser ut att ha etablerat sig.
Därför behövs naturvårdande skötsel
För att mångfalden ska bibehållas på en restaurerad våtmark är det viktigt med naturvårdande skötsel. På Strågeryds våtmark är tanken att skötseln ska vara så liten som möjligt, men vissa åtgärder ingår i planen som att till viss del röja bort sly och hålla efter området med betesputs så att gräs- och halvgräs inte tar över.
– Inväxning av sly kan bli ett hot eftersom den skuggar ut andra växtarter, även om inväxningen på Strågeryds våtmark just nu är liten. Däremot har andelen högvuxna gräs- och halvgräs ökat sedan 2021, vilket kan ha påverkat fynden av skalbaggar och andra insekter eftersom det bitvis var svårare att nå ner med håven till marknivå. Om högvuxna gräs och halvgräs börjar dominera floran så blir det på bekostnad av en lågvuxen och artrik örtflora med blommande växter, förklarar Therese Johannesson.
– Vi planerar en fjärde inventering sommaren 2029, det blir naturligtvis väldigt intressant att se vad som då har hänt, säger Therese Stenholm Asp.
Inventeringar över tid ger ny kunskap
Det finns idag relativt få långsiktiga uppföljningar av restaurerade våtmarker i Sverige. Därför är inventeringarna som utförts på Strågeryds våtmark viktiga menar Therese Stenholm Asp.
– Det behövs mer kunskap om vad som faktiskt händer när en våtmark restaureras. Avgången av växthusgaser är en sådan fråga, hur den biologiska mångfalden utvecklas och hur våtmarken bör skötas på sikt för att dess värden ska bibehållas är en annan viktig fråga. Här har vi i Grip on Life kunnat bidra, säger hon.
Rapport och broschyr
Ta del av rapporten med inventeringsresultat, samt vår broschyr om Strågeryds våtmark.
Rapport "Inventering restaurerad våtmark" (pdf)
Broschyr "Strågeryds våtmark - En blöt solskenshistoria" (pdf)