Stora skillnader i landet när det gäller skador på fornlämningar

21 juni 2017

Nästan var sjätte lämning i skogen med spår av vår historia, har skadats i samband med skogsavverkning, visar Skogsstyrelsens senaste granskning. Samtidigt är skillnaderna mellan landsdelarna stora.

Varje år följer Skogsstyrelsen upp hur fornlämningar och andra kulturmiljöer som bär på spår efter människans historia, klarat sig undan skador i samband med skogsbruk. Det kan handla om stenåldersboplatser, gravar eller torpruiner. Påverkan på lämningarna delas in i fyra klasser: opåverkade, påverkade, skadade och grovt skadade. Även om antalet lämningar med skador eller grova skador minskade något senaste året, är det ändå var sjätte kulturmiljö som fått en skada eller grov skada.

–  Det är glädjande att vi ser en minskning och förhoppningsvis kan vi se en trend när vi fortsätter inventera i år. Men att vi fortfarande har så många skador i samband med skogsbruk är inte acceptabelt. Det innebär att skogsbruket bokstavligt talat kör sönder vår historia, säger AnnKristin Unander, inventeringsledare på Skogsstyrelsen.

Skadorna inträffar trots att uppföljningen har skett på områden där lämningar var kända och registrerade. Vanligaste skadan är sönderkörningar i samband med markberedning.

Skillnaderna mellan landsdelarna är också stora. Medan Svealand har skador eller grova skador på 11 procent av de undersökta kulturmiljöerna, var samma siffra i Södra Norrland hela 44 procent, alltså fyra gånger högre.

–  När det gäller skador kan vi fortsatt konstatera att det är den sista länken i kedjan, markberedning vid föryngringsåtgärder, som är problem i alla landsdelar. I södra Norrland har man dessutom ett stort problem redan i avverkningsskedet med att det lämnas träd kvar på kulturlämningarna som blåser omkull och bryter sönder dem, säger AnnKristin Unander.

Inventeringen är gjord på cirka 400 avverkningar runt om i landet där det finns kända och registrerade kulturlämningar. Ungefär 1 000 enskilda kulturlämningar ingår i inventeringen varje år och cirka 30 procent av dem utgörs av fornlämningar.

Att förstöra eller skada fornlämningar är brott mot kulturmiljölagen som kan ge böter eller upp till fyra års fängelse.

Under länken nedan finns hela rapporten.

Mer information:

AnnKristin Unander, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 0910-438409, annkristin.unander@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30