Tung debatt mitt i skogen: hur löser vi beteskrisen?
En allt för stor del av framtidens skog äts upp av viltet. Men det finns lösningar. Följ med på studiebesök 15 augusti mitt i en omfattande miljonsatsning som gjorts för att vända trenden med den dåliga föryngringen i svensk skog. Hör samtidigt experterna på plats debattera vad som krävs för att inte skogen bokstavligt talat ska hamna i viltets magar.
Fem år efter att älgförvaltningen omorganiserades i Sverige, är betesskadorna på skogen fortsatt på en oacceptabel nivå. Det visar inventeringarna som Skogsstyrelsen gör årligen i Sverige. Framför allt är läget allvarligt för tallen. Vid tidigare inventeringar i Arjeplogs kommun uppvisar hälften av tallarna viltskador. Betesskadorna medför lägre tillväxt och träd som växer upp med betesskador duger inte som sågtimmer.
Betestrycket är dessutom mycket hårt på asp, vårtbjörk, sälg och rönn vilket har en stor negativ inverkan för den biologiska mångfalden. Dagens höga betestryck kombinerat med att skogsägarna väljer vilttåliga trädslag som gran och contorta, ger också en mycket låg foderproduktion.
Utanför Arjeplog har ett stort område betats så hårt av älg, att det skapat stora områden i princip utan någon tillväxt. Därför har Statens fastighetsverk satsat 40 miljoner kronor på en omfattande återplantering i ungskogen. En tioårsplan har tagits fram för att åtgärda gamla skador och försöket är så lyckat att metodutvecklingen nu sprids till andra kommuner.
Mitt i den skog där satsningen äger rum, anordnas en viltexkursion med en rad stora skogsaktörer för att se på dom goda exemplen men även diskutera en av skogens viktigaste framtidsfrågor: återväxtproblematiken kopplat till viltbete. Bland annat deltar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist som vill att det skjuts mer älg, men också representanter från markägare, Sveaskog, Arjeplogs allmänning, länsstyrelsen, jägare och samer.
Var? Samlingsplats på torget i Arjeplog, där avgår buss kl 10.00 till exkursionsplatsen Rödingudden norr om Laisvik. Resan tar 45 minuter. Media kan vid behov komma direkt till Rödingudden.
När? Tisdag 15 augusti, klockan 10.00-15.00
Exkursionen anordnas av Skogsstyrelsen i samverkan med Fastighetsverket, Sveaskog, Arjeplogs allmänning och Länsstyrelsen.
Mer information:
Carina Olofsson Boström, distriktschef, 0920-238 212
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30