Försäljningen av skogsplantor ökade under 2017
Efterfrågan på skogsplantor ökade under 2017. Antalet levererade skogsplantor var nio procent högre än året innan, visar ny statistik från Skogsstyrelsen.
– Det är sannolikt två huvudfaktorer som påverkat detta. För det första ser vi hur andelen planteringar ökat samtidigt som naturlig föryngring minskat vid föryngringar. För det andra har antalet avverkningsanmälningar ökat kraftigt under förra året i stora delar av landet och det driver upp försäljningen, säger Jonas Bergkvist.
Under året levererades totalt 375 miljoner plantor och det är framförallt produktionen av granplantor som ökat.
Gran är också det vanligaste trädslaget och utgör 53 procent av produktionen. Tall står för 43 procent och övriga trädslag för fyra procent.
Produktionen av contortaplantor har halverats sedan 2011, från drygt 16 miljoner plantor till drygt åtta miljoner.
De flesta plantfröerna har sin härkomst i svenska plantager eller svenska bestånd, totalt ca 88 procent, vilket är en ökning med fem procent jämfört med 2016.
Det vanligaste produktionssättet är så kallad täckrot, där plantans rötter är inbäddade i till exempel en klump torv. 82 procent av produktionen bestod av täckrot. Barrot, utan något runt rötterna, utgör 18 procent medan övriga produktionssätt är försvinnande litet. Barrotsplantor förekommer framförallt för gran och lövträd.
Statistiken avser skogsplantor för användning i Sverige.
Här läser du mer om statistiken:https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/produktion-av-skogsplantor/
Mer information:
Karin Östberg, senior advisor, Enheten för policy och analys, Skogsstyrelsen, 0640-175 43, 070-395 11 21, karin.ostberg@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se