Efter extrema vintern: ”Värsta betesskadorna vi sett i Västernorrland”
Ett av de största områden med färska betesskador på tall som Skogsstyrelsen fått kännedom om lokalt har upptäckts i Västernorrland. Totalt handlar det om cirka 30 hektar självföryngrad tallungskog norr om Kramfors som under den snörika vintern i princip totalförstörts av älgarnas bete.
– Det är de värsta älgskadorna vi någonsin varit i kontakt med i Västernorrland. Det var en smått surrealistisk upplevelse som vi helst hade varit utan, säger Anna Marntell, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen som besökt området.
Över en vinter har 100 procent av det 20-åriga tallbeståndet i trakternas kring Styrnäs norr om Kramfors betats sönder och skog till stora värden har hamnat i älgarnas magar. På markerna fanns cirka 20 000 självföryngrade stammar per hektar. De kraftiga betesskadorna upptäcktes när markägaren skulle anlita skogsarbetare för att röja i området. Även gran, gråal och contorta i området har skador av betet. På markerna hittades också mycket stora mängder älgspillning.
– Under en enda vinter har 20 års tillväxt gått förlorad. Vi har aldrig tidigare sett något liknande i Västernorrland, säger Anna Marntell.
Det är inte uteslutet att markägaren kan tvingas ta ned alla träd och börja om igen eftersom föryngringen som den ser ut nu inte är godkänd.
En orsak till viltbetet i området är troligen den extremt snörika vintern som begränsat fodertillgången och framkomligheten.
Markägaren gör en försiktig uppskattning av värdet på den förstörda skogen på minst en halv miljon kronor, kanske uppåt en miljon.
– Vi har fått rapporter om fler drabbade områden inom Örnsköldsviks kommun, så ett råd till markägarna är att inventera sina tallungskogar nu och under vintern, säger Anna Marntell.
Vintertid finns möjlighet att ansöka om skyddsjakt på vilt om ingenting annat hjälper.
Över stora delar av landet har det länge varit ett bekymmer att viltet, främst älg, betat på unga tallar under vintern. Betet hämmar tillväxten, orsakar framtida skador på stammen och stora produktionsförluster för skogsbruket.
– Det här understryker vikten av att vi året runt, under alla årstider, hittar en bättre balans mellan fodertillgång och mängden vilt i våra skogar. Viltstammen måste ned, säger Anna Marntell.
Mer information:
Anna Marntell, skadesamordnare Region Nord, Skogsstyrelsen, 060-55 31 68, 070-676 03 21, anna.marntell@skogsstyrelsen.se
Frida Carlstedt, regional viltsamordnare, Västernorrlands distrikt, Skogsstyrelsen, 0660-26 65 56, 070-399 32 70, frida.carlstedt@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se