Nya pengar till skötsel av skyddad skog - rekordstort intresse i Kronoberg.

06 juli 2018

För första gången har Skogsstyrelsen fått öronmärkta pengar för att sköta skyddad skog i Sverige. Därför har Skogsstyrelsen just satt igång med en unik nationell kartläggning av hur stort behovet är i de 13 000 områden som finns. På flera håll i landet är samtidigt intresset rekordstort från skogsägare att sköta den skyddade skogen.

– Det blir inte bra när vi skyddar skog och sedan lägger den i malpåse. Nu har vi fått en möjlighet att dra igång arbetet med att beta av det stora behovet av skötsel och därmed behålla de höga naturvärden som finns i den skyddade skogen, säger Emma Liljewall som är projektledare på Skogsstyrelsen.

Pengarna gör det möjligt att bekosta konkreta skötselåtgärder i den skyddade skogen, antingen av skogsägaren själv, via en entreprenör eller genom Skogsstyrelsen. Intresset hos skogsnäringen i Kronobergs distrikt är nu så stort, att Skogsstyrelsen behöver prioritera de områden som har störst behov av skötsel.

– Vi märker just nu en stor aktivitet hos många markägare i länet som är engagerade i skötselfrågorna och kanske själva vill utföra skötseln. Det är roligt och mycket positivt att det finns ett så stort intresse hos markägarna och skogsbruket i Kronoberg, säger Anna Norrby, specialist på områdesskydd hos Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen kan skydda skog som har höga naturvärden/stor betydelse för växter och djur på två sätt: biotopskydd och naturvårdsavtal. Markägaren kompenseras ekonomiskt när skogen skyddas.

Men skogen kan behöva skötas för att de höga naturvärdena ska bestå. I år har regeringen avsatt 50 miljoner för det som kallas naturvårdande skötsel. Utöver ersättning för skötselåtgärderna, innebär satsningen att Skogsstyrelsen för första gången kartlägger samtliga områden för att se var behoven finns. Ett arbete som redan är igång över hela landet.

I dag finns 60 000 hektar skyddad skog fördelat på 13 000 områden och en försiktig uppskattning är att mer än hälften av dessa har ett skötselbehov.

– Vi hoppas nu att vi får pengar för skötsel även kommande år så vi kan fortsätta arbetet med att vårda den skog som är skyddad. Behovet finns och det är ju även något som Riksrevisionen lyfte i sin granskningsrapport nyligen, säger Emma Liljewall.

De vanligaste skötselåtgärderna är:

  • Gynna något eller några specifika trädslag, som annars hotas att konkurreras ut. Vanligast är att gran måste tas bort för att ge plats till lövträd eller tall.
  • Återskapa eller imitera naturliga störningar, till exempel brand, översvämning eller storm vars följder skapar rätt förutsättningar för vissa arter.

Läs mer om naturvårdande skötsel här:

 

https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/naturvard/

https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/stora-satsningar-pa-skog-i-regeringens-budgetforslag/

 

Mer information:

Anna Norrby, specialist områdesskydd, Skogsstyrelsen, 0346-377 57, 070-216 94 98, anna.norrby@skogsstyrelsen.se

Pressjour, Skogsstyrelsen, 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se