Fyra miljoner till ny satsning på Nationellt skogsdatalabb
Nu kommer ännu mer data och tjänster om svensk skog från laserskanning och satelliter att bli tillgängligt för fler. Skogsstyrelsen och SLU har beviljats fyra miljoner kronor från Vinnova för ett Nationellt skogsdatalabb. Data ska anpassas för arbete med artificiell intelligens och kan till exempel bidra till bättre analyser efter stormar och bränder.
– Kunskapen och intresset för att använda våra data ökar. Med hjälp av det här ekonomiska tillskottet kan vi utveckla skogsdatalabbet till en nationell resurs och därigenom öka tillgängligheten och underlätta användningen av data om skogen. Det kan leda till en märkbar förbättring för både landets skogsägare och andra aktörer, säger Bengt Djuvfeldt, projektledare på Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har data om skogen som tagits fram genom laserskanning från flygplan, satellitbilder och fältinventeringar. Det Nationella skogsdatalabbet samlar dessa data och gör dem tillgängliga via en ny teknisk plattform. Bättre tillgång till data förväntas ge upphov till nya innovationer till exempel i form av nya inventeringsmetoder, högre datakvalitet eller nya typer av analyser och tjänster.
Hjälp bedöma röjningsbehov
– De data, tjänster och kunskap som Nationellt skogsdatalabb levererar förväntas bidra till att göra skogsbruket effektivare och skonsammare, men det stannar inte där. Vi förväntar oss också att Nationellt skogsdatalabb blir en kreativ mötesplats för analys och planering inom andra samhällssektorer, säger Anna-Lena Axelsson, koordinator för Program Skog inom SLU:s miljöanalys.
Tack vare tillskottet på fyra miljoner som Vinnova nu beviljat, kan data förädlas till nya produkter och verktyg som efterfrågas av olika typer av användare. De första nya tjänsterna från Nationellt skogsdatalabb kan börja levereras redan i mitten av nästa år. Det rör sig exempelvis om underlag för att kunna beräkna skogens tillväxt, bedöma röjningsbehov och att bättre kunna analysera skador orsakade av storm, brand och insekter. Vissa data kommer också anpassas för AI (artificiell intelligens) för att möta utvecklingen inom det området.
Ökade resurser och fler tjänster
Den nya satsningen bygger vidare på det befintliga Skogsdatalabbet vid SLU. Med hjälp av ny finansiering från Vinnova kan miljön utvecklas till en nationell plattform med betydligt mer resurser och tjänster än tidigare.
– Skogsstyrelsen går ihop med SLU som haft ett datalabb tidigare och skapar tillsammans ett Nationellt skogsdatalabb. Vi på Skogsstyrelsen står för infrastrukturen medan SLU främst utvecklar verktyg och metoder. Vår målsättning är att erbjuda en teknisk plattform som är lätt för företag och organisationer – ja, vem som helst – att nyttja, säger Liselott Nilsson, ansvarig för Geodata skog på Skogsstyrelsen.
Mer information:
Bengt Djuvfeldt, projektledare, Enheten för geografisk information, Skogsstyrelsen, 054-55 57 28, 072-233 09 75, bengt.djuvfeldt@skogsstyrelsen.se
Anna-Lena Axelsson, koordinator Program Skog, SLU Miljöanalys, 090-786 85 91, anna-lena.axelsson@slu.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se