Bekämpningsområdet för granbarkborre utökas
Efter de rekordstora angreppen av skadeinsekten granbarkborre under 2019, utökar nu Skogsstyrelsen bekämpningsområdet i de södra och mellersta delarna av landet. Ytterligare fyra län omfattas av de skärpta reglerna för hur angripna träd ska hanteras.
Beslutet om utökningen gäller Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län, västra och norra delarna av Örebro län samt de två kommunerna Essunga och Grästorp i Västra Götalands län. Utökningen innebär att det bildas ett sammanhängande bekämpningsområde för granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand.
Angripna träd måste tas ut
– Att vi utökar bekämpningsområdet visar på allvaret i situationen men ger oss också ytterligare verktyg att bedriva ett effektivt bekämpningsarbete för att begränsa angreppen, säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen.
I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort för att begränsa spridningen av insekten. En annan regel som gäller i ett bekämpningsområde är att det bara får lämnas kvar skog som skadats i storm eller av snöbrott motsvarande högst tre skogskubikmeter inom ett hektar. Stormfällda och skadade träd är attraktiva för granbarkborren att föröka sig i.
Län och kommuner som berörs
Det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april och omfattar:
- Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Värmlands, Örebro och Västmanlands län,
- Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,
- Västra Götalands län: Essunga, Grästorps, Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner.
Samtidigt tas bekämpningsområdet bort som omfattat delar av Gävleborg, Jämtland och Västernorrland eftersom problemen med granbarkborre inte längre är lika omfattande där.
Mer om hur bekämpningsområde fungerar:
https://www.skogsstyrelsen.se/lag-och-tillsyn/regler-for-bekampning-av-skadliga-insekter/
Mer information:
Thomas Mårtensson, projektledare, Skogsstyrelsen, 0346-377 63, 070-345 83 03, thomas.martensson@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se